Předchozí
1 z 4
Další

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek.Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek.Zdroj: Deník / Jaroslav Loskot

Hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka rozsudek překvapil. „Respektuji rozhodnutí soudu. Nic jiného s tím udělat nejde. Svůj názor ohledně toho nezněním, na což mám plné právo. Zároveň souhlasím s premiérem Petrem Fialou. Ten řekl, že rozhodující bitva se neodehrává v soudních síních, ale ve volbách. A pevně věřím, že tak je a že skutečně rozhodnou ony,“ prozradil hejtman Schrek.

Briefing bývalého premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše k soudnímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo. 9. ledna 2022, Průhonice
Kauza Čapí hnízdo končí, uvedl Babiš. Za slova o politickém procesu se omluvil

Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.Předseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.Zdroj: Deník/ Redakce

Předseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda rozsudek respektuje. „To rozhodnutí jasně dává najevo, že se nepodařilo prokázat trestnou činnost obou těch lidí. Asi nezbývá než jim poblahopřát. Oba jsou trestně bezúhonní,“ řekl politik. Zároveň dodal, že jeho přesvědčení to nemění. „Peníze pro malé a střední podnikatele by měli dostávat jiní příjemci než Andrej Babiš. Navzdory rozhodnutí soudu ho za drobného podnikatele, který nutně potřebuje podporu z Evropské unie, nepovažuji,“ popsal.

Šmarda dodal, že podobné rozhodnutí soudu očekával. „Táhlo se to tak dlouho a bylo to natolik rozvláčné, že mě to nepřekvapilo. Už poté, co byly navrženy podmíněné rozsudky, jsem očekával, že to vyzní podobně do ztracena. Jedna věc je, jestli se stal nějaký trestný čin a jestli se ho podaří prokázat. Druhá stránka je, jestli je správné tímto způsobem utrácet veřejné peníze. I navzdory rozhodnutí soudu si drobného podnikatele představuji jinak,“ přiblížil Šmarda.

Monika ObornáMonika ObornáZdroj: Deník / Redakce

Zproštění obžaloby si pochvaluje poslankyně ANO Monika Oborná, která pochází z Náměště nad Oslavou. „Mám velikou radost, že žijeme v právním státě a máme nezávislou justici. Měli by se zamyslet všichni, kteří měli o vině předem jasno a nectili presumpci neviny. Jsem ráda, že po šesti letech je tenhle politicky proces u konce,“ sdělila Oborná.

Kauza Čapí hnízdo: Soud s Babišem a Nagyovou 9. ledna 2023
Kauza Čapí hnízdo: Soud zprostil obžaloby Babiše i Nagyovou

Miloš Vystrčil.Miloš Vystrčil.Zdroj: Deník / Martin Singr

K respektování soudu se přidal také předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. „Přiznávám, že jsem vlastně rád, že v prezidentských volbách budeme moci volit kandidáty podle jejich chování bez pachuti obžaloby nebo nepravomocného odsouzení,“ uvedl veřejně Vystrčil.

Kateřina Perknerová
Rozsudek Babiše posílí