Přípravy na sezonu jsou hotové. „Zorganizovali jsme s dětmi v okolí rozhledny menší úklid, v půli týdne už jen zkontrolujeme, jestli není potřeba něco upravit," sdělil Sýkora. V chatce pod rozhlednou kromě občerstvení seženou příznivci turistiky také oblíbené turistické známky a vizitky.

Letošní ročník zahájení sezony na Rosičce je čtrnáctý, ale příznivci turistiky se tam při té příležitosti sejdou popatnácté. „První setkání jsme totiž pořádali jako nultý, tedy takový zkušební ročník," vysvětlil Vladimír Sýkora.

Na rozhlednu na Rosičce se při zahajování turistické sezony vydávají stovky lidí a s mnohými z nich i jejich čtyřnozí psí kamarádi. Rekordní byl rok 2009, kdy dorazilo 677 turistů i náhodných návštěvníků, a také 17 pejsků. Loňská akce byla druhá nejúspěšnější. „Do rekordní návštěvnosti chybělo třiadvacet lidí," připomněl Vladimír Sýkora.

Rozhledna Rosička stojí přibližně 7 kilometrů jihozápadně od Žďáru nad Sázavou. Věž s telekomunikačním stožárem a vyhlídkovou plošinou stojí od roku 2001. Věž je vysoká 42 metrů, vyhlídkový ochoz je ve 24 metrech. Pata rozhledny je v nadmořské výšce 644 metrů. K rozhledně nevede značená trasa, ale lze jít po modré ze Žďáru kolem Babína do Matějova. Odtud je Rosička na dohled.