„Samozřejmě nás to moc potěšilo. Znamená to pro nás i určité zadostiučinění, protože když kdysi nápad na výstavbu rozhledny od předsedy našeho lyžařského klubu přišel, mnozí si významně klepali na čelo. A nyní je vidět, že to byla dobrá volba,“ nechal se slyšet Jiří Pálka ze Ski klubu Velké Meziříčí, který rozhlednu na Fajtově kopci provozuje.

Vyhlídková věž ve tvaru dvoušroubovice DNA byla otevřena v červnu roku 2015 a od té doby se těší velké oblibě návštěvníků. A právě příznivci rozhledny mohli hlasovat v prvním ročníku ankety Nejoblíbenější rozhledna ČR, kterou vyhlásil Klub přátel rozhleden. Pro dominantu Velkého Meziříčí se vyslovilo nakonec 251 hlasujících, což stavbě zajistilo absolutní vítězství. Druhou pozici obsadila rozhledna Hýlačka u Tábora z Jihočeského kraje, třetí místo získala Schillerova rozhledna u Kryrů z Ústeckého kraje.

Bývalé tělovýchovné středisko bude zbouráno a na jeho místě "vyroste" nová sportovní hala.
Za investiční akce utratí Nové Město přes miliardu korun

Za vítězství obdrží provozovatelé vyhlídkové věže na Fajtově kopci diplom, který by jim měli organizátoři soutěže předat v dubnu. První pozice v anketě přinese rozhledně rovněž propagaci v médiích. „Určitě se díky umístění v soutěži o Fajtově kopci dozví více lidí, může to přilákat i další turisty. Je to přínos nejen pro samotnou rozhlednu a sjezdovku, ale také pro město Velké Meziříčí,“ podotkl Jiří Pálka.

Kochat se výhledem do kraje z dvoušroubovice DNA mohou návštěvníci po celý rok, a to již od páté hodiny ranní až do desáté večerní. Na rozhlednu je totiž za dvacetikorunové vstupné pouští samoobslužný automat, který přijímá bankovky a mince až do hodnoty 200 korun. Atrakce je zavřená jen výjimečně – například kvůli nutné údržbě nebo extrémnímu počasí. „Rozhlednu navštěvujeme celkem pravidelně, určitě jsme tam od jejího otevření byli nejméně pětkrát. Když si jdeme v zimě zalyžovat a je dobrá viditelnost, málokdy odoláme a aspoň na chvilku si vylezeme nahoru. A když k nám v létě přijíždějí návštěvy, bereme je vždycky právě na Fajtův kopec, abychom jim z výšky ukázali město i jeho okolí,“ svěřila se Milena Hladíková z Velkého Meziříčí.

Ilustrační foto.
Kraj dá sto milionů do provozu svých nemocnic

Dominanta nebodovala v anketě poprvé - rozhledna zvítězila již v klání Rozhledna roku 2015, kdy je volena nejoblíbenější vyhlídková stavba vybudovaná v daném roce.

Rozhledna na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí je tvořena třemi spirálovými nosníky se schodištěm uprostřed. Vybudována byla podle návrhu architekta Václava Hlaváčka a Jáchyma Peška. Vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 584 m n. m. a k jeho dosažení musejí lidé zdolat celkem 175 schodů. Návštěvníkům je k dispozici od června 2015. Otevřena bývá denně od 8.00 do 21.00.

Vstupné činí 20 korun za osobu, přičemž přístup je umožněn přes samoobslužný automat, který přijímá bankovky a mince až do hodnoty 200 korun a vrací mince.

Náklady na výstavbu rozhledny přesáhly devět milionů korun a kryty byly z části z dotace ROP Jihovýchod, lyžařským klubem ve spolupráci s městem Velké Meziříčí a veřejnou sbírkou.