U Nového Města na Moravě se včera po poledni – oproti původním předpokladům, směřujícím k využití pouhého skútru, rozjela na zasněžené pláně těžká rolba.

„Vyjeli jsem na letos první průzkumnou trasu z Vysočina arény na příměstské tratě a ke Třem Studním," konstatoval úpravce tratí Jiří Trnka. Celá trasa vedla od Nového Města přes Medlovské údolí, Tři Studně, Medlov, Fryšavu, Sklené, Vlachovice a zpět do Vysočina arény. „Za příznivých podmínek okruhy rozšíříme," dodal Jiří Trnka směrem ke středečnímu dni.

Také na Bystřicku, u Nového Veselí a kolem Žďáru nad Sázavou jsou již okruhy vhodné ke kvalitnímu běžkování. U Žďáru traťaři v úterý ráno objeli okruh ve Ski areálu Martina Koukala a na Řádkově louce.

„Nástupní místo je na cyklistické stezce u zimního stadionu a stopa je nově projetá i ke Klafaru přes Mamlase," konstatoval úpravce tratí Josef Holemář. Stroj se také v úterý vydal přes Hamry na Vetelský okruh a dnes by měli běžkaři pohodlně dojet až do Nového Veselí. Čtyřkolka, kterou žďárští traťaři používají k úpravě stop, se v úterý brodila zhruba třiceticentimetrovou vrstvou sněhu.

„Stopa je měkká, místy, kde bylo nafoukáno více sněhu, se to trochu boří, ale jinak ideální lyžařské podmínky. Hurá do stopy," vyzýval Josef Holemář. Průjezd žďárské čtyřkolky mohou běžkaři sledovat online na stránkách skizdarsko.cz. Záznam pohybu novoměstské rolby je vidět na webu lyzovani.nmnm.cz.

V dalších dnech však budou běžkaři bojovat s oblevou. Ve čtvrtek se teploty poprvé mají dostat nad bod mrazu a od pátku začnou stoupat postupně až k sobotním sedmi stupňům Celsia. Teplé počasí bude doprovázet zatažená obloha s dešťovými srážkami.