Roční výročí Petrovy smrti si škola a jeho rodiče připomněli krátkou neokázalou pietní akcí u Petrova památníku. Ten je umístěn na stěně školní budovy. „Velkou oporou nám dnes byla přítomnost rodiny. Podpořila nás i škola, s vedením jsme se domluvili na komorním setkání – opravdu v tento den není co slavit. Jsem rád, že škola chce udržet tradici Dne pro Petra, co letos pořádala v den jeho narozenin 20. května. To bude přece jen veselejší, pokud to tak lze říci," řekl včera Kamil Vejvoda, otec zemřelého studenta.

Rodičům, jak v slzách prozradili, nechybí Petr po roce o nic méně. „Spíš mi to připadá stále horší," prozradil Kamil Vejvoda. „Kdyby se s tím dalo aspoň něco dělat… Mrzí mě, že ani po roce nedošlo k žádným změnám," dodal Vejvoda, jenž se snaží pohnout politiky ke změnám v systému dohledu nad schizofreniky.

Trestní stíhání Orlové začátkem letošního dubna státní zástupce zastavil. Žena byla umístěna do detenčního ústavu, podle znalců trpí schizofrenií. Zabezpečovací detence není časově omezena. Trvá tak dlouho, dokud to vyžaduje ochrana společnosti. O jejím prodloužení u každého odsouzeného rozhoduje jednou za rok příslušný okresní soud.

Emotivní bylo včerejší setkání u obchodní školy i pro ostatní, co se památce Petra Vejvody přišli poklonit. „Byl podle nás hrdina, když se tak obětoval. Většina by chránila sama sebe. Osobně jsme ho sice neznaly, jsme v prvním ročníku, ale ve škole se na Petra hodně vzpomíná. Hodně lidí je na něj hrdých," řekly studentky Adéla Gregorová a Michaela Semorádová. Se zástupci dalších tříd uctily u školy Petrovu památku.

„Dnes vůbec není obvyklé, aby se mladý člověk takto postavil za jiného. Petr nemyslel na sebe, ale na druhé, bereme to jako jeho odkaz: pomáhat si," připomněla učitelka z obchodní školy Hana Jelínková. „Zvláštní je, že vždy, když na Péťu vzpomínáme, obloha pláče. Dnes prší, deštivo bylo při pohřbu i na první Den pro Petra," poznamenala učitelka matematiky.

Stejně jako ostatní však vzpomíná hlavně na to hezké, co s Petrem všichni zažili. „Byl to veselý kluk, hodně akční, někdy se mi zdálo, že až moc. A do všeho se pletl," řekla s úsměvem a laskavou nadsázkou učitelka. „V tomto případě bylo to ‚pletení se' namístě. Moc si vážím toho, když někdo pro někoho něco udělá," dodala ještě Hana Jelínková.

Ráno 14. října 2014 zemřel šestnáctiletý Petr Vejvoda, když ve školních šatnách bránil spolužačku. Zraněny byly dvě studentky, další utrpěla šok, pobodán byl i policejní vyjednávač. Útočnici elektrickým paralyzérem zneškodnili až policisté ze zásahové jednotky.

Petru Vejvodovi udělí za hrdinský čin prezident Miloš Zeman 28. října medaili Za hrdinství in memoriam. Už v prosinci minulého roku dostal statečný hoch Cenu Michala Velíška za rok 2014.