Výběrové řízení na vedoucí pracovní místo v této novoměstské škole bylo vyhlášeno na základě školského zákona, jenž umožňuje zřizovateli školy a školskému zařízení, kterým je v tomto případě město, aby uspořádal nový konkurz na ředitele po uplynutí příslušného počtu let. Tentýž zákon však na druhé straně povoluje i výjimku, podle níž zřizovatel nemusí po ukončení funkčního období ředitele školy výběrové řízení na toto vedoucí pracovní místo vyhlásit, ale může ho automaticky prodloužit.

Právě tato výjimka, která byla v případě I. ZŠ už v Novém Městě v minulosti uplatněna, způsobila velké rozhořčení v řadách zástupců rodičů dětí, které navštěvují konkurenční II. ZŠ.

Ředitel školy v ulici Leandra Čecha Jan Krakovič totiž bude muset výběrové řízení, pokud chce zůstat na svém nynějším vedoucím místě, letos podstoupit. Otto Ondráček, který měl obhajovat svou funkci před dvěma lety, se díky zmíněné výjimce konkurzu podrobit nemusel. „Tohle je první důvod. Dalším je, že nám bylo řečeno místostarostou Stanislavem Markem, že v roce 2012 se rada, nebo zastupitelstvo Nového Města usneslo, že konkurzy se budou vyhlašovat na všechna tato místa. Ale oficiální zápis nikde není," vyjádřila se Ivana Slavíčková, členka rady Sdružení rodičů při II. ZŠ Nové Město na Moravě.

Žádné výtky

„Nevidíme ani důvod pro konkurz, protože Česká školní inspekce neměla žádné výtky vůči panu Krakovičovi a stejně tak město je s jeho prací spokojeno. Navíc s námi vedení města příliš nekomunikuje. Když jsme napsali starostovi dopis, nedostali jsme odpověď. Až po urgencích nám mailem odpovědě- la paní Alena Lukášová z odboru školství," dodala Ivana Slavíčková s tím, že kompletní seznam důvodů pro petici je uveden na webových stránkách sdružení rodičů.

Rodiče žáků se rozhodli zastat se „svého" ředitele peticí, v níž žádají jeho potvrzení ve funkci, a to bez výběrového řízení. „Chtěli bychom, aby město dodrželo stejný postup jako v případě ředitele Ondráčka," řekla Ivana Slavíčková.

A podobně smýšlejí i další rodiče. „Můj syn chodí do třetí třídy na II. základní školu. Nemám a ani jsem nikdy neměla žádné výhrady vůči tomu, jak to na škole probíhá. Naopak, velmi oceňuji daltonskou výuku, která je ve škole zavedena. Líbí se mi i sportovní klub a vůbec všechny další aktivity školy. Sympatické je mi také zapojení do projektu Ekoškola. Jsem ráda, že se žáci učí třídit odpad. Celkově na mě škola působí tak, že dobře funguje," vyjádřila se jedna z maminek, jejíž dítě je žákem zmíněné školy, Alice Hradilová.

Obdobně soudí také matka sedmáka, navštěvujícího taktéž II. základní školu, Jitka Marečková. „Se školou jsem spokojena a stejně tak i s vedením školy. Pokud budu mít příležitost petici podepsat, tak se určitě také připojím," potvrdila.

Jak to vidí radnice

Starosta Michal Šmarda má na vyhlášení konkurzu zcela jednoznačný názor. „Když mělo být vyhlášeno výběrové řízení na ředitele I. základní školy, byla to trochu jiná situace, mluvilo se mimo jiné o slučování škol. Tehdejší poněkud napjatá atmosféra přiměla nakonec radní nevyhlásit výběrové řízení. Byla to ale z našeho dnešního pohledu velká chyba, protože jsme tím poškodili především ředitele Otto Ondráčka. Jeho pozice pak byla zpochybňována a vznikaly nejrůznější fámy. Tuto chybu už nechceme opakovat," vysvětlil starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Vedení města se shoduje v tom, že nynější ředitel II. ZŠ je schopen školu vést a že může i tentokrát v konkurzu uspět. „Jan Krakovič je podle mého názoru dobrý ředitel, a myslím si, že si zaslouží, aby měl možnost získat svou funkci zpět na základě konkurzu, který vyhraje. Nepotřebuje berličky v podobě nějakých petičních akcí," řekl starosta Šmarda.

Konkurzní řízení

Sdružení rodičů zazlívá radnici především to, že nebyla navázána bližší komunikace. První dopis rodičů starostovi je datován 16. prosince 2013. Odpověď, která byla urgována na počátku února, přišla ne od starosty, jak rodiče očekávali, ale od vedoucí odboru školství, kultury, cestovního ruchu a sociálních věcí Aleny Lukášové. Další komunikace s městem probíhala formou e-mailové korespondence, ve které bylo opětně potvrzeno vyhlášení výběrového řízení.

Přihlášky do konkurzu už jsou v tuto chvíli odevzdány a nechybí mezi nimi ani formulář se jménem nynějšího ředitele. „K petici vám nic moc neřeknu, jde to tak trochu mimo mě. Přihlášku do výběrového řízení jsem podal," potvrdil svou účast v konkurzu Jan Krakovič.

Petiční archy lze na několika místech v Novém Městě na Moravě podepisovat až do 4. dubna, poté budou předány vedení města.

„Být na místě petentů, zvážil bych, zda tím nakonec ředitele Jana Krakoviče nepoškodí. Ředitel Otto Ondráček, přestože je velmi schopný, musí dva roky snášet nejrůznější úvahy a spekulace o tom, proč na jeho místo nebyl vypsán konkurz. Navíc Jan Krakovič podle mého názoru má na to, aby výběrové řízení regulérně vyhrál, takže nějaké petice jsou podle mě zbytečné," uzavřel Michal Šmarda.