A zatímco ti menší se přehrabovali v korálcích a nejrůznějších kouscích látek a vytvářeli tak pod vedením a dozorem svých rodičů postavičky z kukuřičných klasů, ti starší se odvážně pustli s nožíkem a vykrajovátky v ruce do vyřezávání květin a symbolů v dýních a jablíčkách.

„Lépe se pracuje s těmi klasickými dýněmi, které jsou určeny například k zavařování. Ty okrasné mají totiž velmi tvrdou a kožovitou kůru a k dekorativnímu vyřezání se příliš nehodí,“ radil příchozím všech věkových kategorií student Hotelové školy v Třebíči Filip Bulva, který se této činnosti úspěšně věnuje již několik let.

A jak dlouho takto ozdobené dýně vydrží? Podle Bulvy tak týden až čtrnáct dní, v závislosti na místě skladování. „Co se týká jablek,, ty je nutné na závěr vyřezávání ponořit do vody s citronem. Aby ovoce nečernalo,“ dodal středoškolák.

Netradiční odpoledne uspořádala Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí – Klub „Úsměv“ s cílem propojit rodiny s handicapovanými dětmi s těmi zdravými. Organizace připravuje obdobné akce každoročně v období před vánočními a velikonočními svátky.