„Od začátku roku máme první dvě nahlášené a potvrzené klíšťové encefalitidy. A máme také deset evidovaných borelióz. To odpovídá stavu z minulých let," vyčíslila počet nemocných v regionu vedoucí epidemiologie územního žďárského pracoviště vysočinské hygienické stanice Renée Mašová.

Největší nárůst nemocí způsobených nákazou parazity odborníci teprve čekají. „Sezona, kdy bude výskyt nemocí vyšší, teprve přijde, a to v souvislosti s nejrůznějšími aktivitami a pobyty lidí v přírodě," poznamenala epidemioložka Mašová.

Klíšťata ožívají. V příštích dnech je podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu napadení tímto parazitem na nejvyšším, desátém stupni.

Mezi místa s pravidelným výskytem infikovaných klíšťat pokud jde o klíšťovou encefalitidu patří Velkomeziříčsko, a to území kolem toků řek Oslavy a Balinky. Dále pak Bystřicko, zejména lokality podél řeky Svratky. „V případě boreliózy není výskyt infikovaných klíšťat vázán na přírodní ohnisko jako u encefalitidy. Máme hlášená nakažení z celého okresu. Klíšťata infikovaná boreliemi se vyskytují mnohem plošněji, třeba i v městských parcích," řekla Renée Mašová.

Každoročně se více lidí nakazí limskou boreliózou. Případů klíšťové encefalitidy, která může způsobit trvalé zdravotní následky a někdy i smrt, bývá daleko méně. Přesto se stále objevují noví lidé, kteří se s touto nemocí osobně setkali. Zkušenosti s ní má i Jiří Holeček.

„Chytil jsem klíště při procházce v lese a zprvu to nevypadalo nijak tragicky. Pak jsem ale dostal vysoké horečky. Doktor mi diagnostikoval chřipku, i když jsem neměl kašel ani rýmu, a radil mi, abych to vyležel. Po několika dnech nemoc odezněla. Pak ale začaly vysoké horečky nanovo. A zase jsem od doktora odešel s tím, že se mi chřipka vrátila. Doma jsem pořád spal, rodiče mě nemohli ani vzbudit. Nakonec mě otec odvezl do nemocnice, kde mi udělali různá vyšetření, vzali krev a vzorek z míchy. Pak už byla diagnóza jasná," řekl Jiří Holeček, který se od klíštěte nakazil encefalitidou.

U Jiřího Holečka následoval téměř měsíc léčení v nemocnici a ani poté nebyl jeho stav záviděníhodný. „Pořád jsem bolestivě reagoval na světlo a na hlasité zvuky, měl jsem časté úporné bolesti hlavy. Ještě po celý další rok jsem se na televizi nevydržel dívat déle než deset minut. Teď už je to naštěstí dobré," uvedl Jiří Holeček.

Proti klíšťové encefalitidě se lidé mohou očkovat. Klíšťata přenášejí také lymskou boreliózu. Jedná se o onemocnění bakteriálního původu, které se projevuje zánětlivými změnami kůže, kloubů a nervů. Nelze se proti ní očkovat, ale lze ji na rozdíl od encefalitidy léčit antibiotiky.

„Já používám jako prevenci už asi čtyři roky biorepelent. Kdysi jsem od někoho dostala na něj návod a řekla bych, že určitě klíšťata odpuzuje. Jeho hlavní složkou je rozmarýn, ten asi klíšťatům moc nevoní," usmála se Jitka Dostálová z Velkomeziříčska.

Kromě rozmarýnu, který je možné běžně koupit v obchodech, je už na výrobu biorepelentu zapotřebí jen obyčejná voda a bílý vinný ocet. „Povařím rozmarýn s vodou a nechám ho v ní pak vylouhovat až do vychladnutí. Pak to scedím, přidám jednu polévkovou lžíci vinného octa a směs nakonec přeliji do láhve s rozprašovačem. Biorepelent si může vyrobit každý, jedna dávka vydrží rodině na celou sezonu. Jenom se to musí uchovávat v chladničce," popsala postup Jitka Dostálová S tím, že biorepelentem, který neobsahuje žádnou chemii, je nutné se nastříkat před každým výletem do přírody, hlavně nohy od kolen dolů.

------------------

Aktivita klíšťat

Předpověď aktivity klíšťat obecných (Ixodes ricinus) vydává Český hydrometeorologický ústav. Je možné ji najít na webových stránkách www.chmi.cz. v rubrice aktivita klíšťat. Podle aktuální předpovědi na sobotu, neděli a pondělí hrozí stupeň aktivity 10, což znamená nejvyšší riziko s doporučením použití repelentu, omezení vstupu do listnatých a smíšených lesů a pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno pak prohlídku těla, případně odstranění klíšťat. Předpověď je poskytována v období od dubna do října. Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem. Stupeň 1 a 2 znamená malé riziko, 3 a 4 mírné riziko, 5 a 6 středně velké riziko, 7 a 8 velké riziko a 9 a 10 riziko nejvyšší.