„Nová lávka bude zprovozněna do konce června," uvedl místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement. Přestavba parkoviště včetně obou lávek vyjde na zhruba 12,5 milionu korun.

Dohady chodců vzbuzuje nedokončený chodník před autobusovou zastávkou za parkovištěm. „Chybí tam kus chodníku těsně před zastávkou, je tam jenom obrubník na jedné straně a udusaná hlína. Zajímalo by mě, proč to nedotáhli do konce," přemítal v neděli odpoledne František Zárybnický ze Žďáru nad Sázavou.

Podle žďárské radnice je provizorní komunikace pro pěší pouze dočasným řešením. „Těch asi patnáct metrů chodníku není dokončených, protože v místě je počítáno s prodloužením zálivu pro autobusy, aby se tam vešly tři. To by vyšlo na asi 2,5 milionu korun a my bychom se na to chtěli pokusit získat dotaci, buď krajskou, anebo státní. Co se týče státní dotace, tak tam bychom mohli dostat až dva miliony korun," řekl žďárský starosta Zdeněk Navrátil.

Pokud bude druhé kolo dotací vyhlášeno, v případě úspěchu žďárské radnice by se místo pro zastavování autobusů prodloužilo ještě letos. V opačném případně podle slov starosty až v příštím roce před začátkem hlavní turistické sezony.

„V současné době je tam provizorně udělaný chodník, abychom zabezpečili bezpečný pohyb chodců. Nechali jsme ho alespoň zhutnit, aby lidé nechodili v blátě, když zaprší. Ač se tedy na první pohled může zdát nelogické, že chodník zůstal nedokončený, chceme se nejdřív pokusit získat dotaci, protože se jedná o zajímavé peníze," doplnil starosta.

„Nyní v místě bezpečně zastaví jak autobus MHD, tak i autobus, kam nastupují, anebo z něj vystupují turisté. Hlavní prioritou bylo zprovoznit parkoviště, a stavbu jsme už dál nechtěli prodlužovat," poznamenal místostarosta Klement.

Osloveným lidem se nové parkoviště vesměs zamlouvá, i když někteří mají výhrady. „Na pohled to vypadá pěkně, ale myslím si, že se tam vejde méně aut než předtím. A ty bílé body, co vyznačují parkovací místa, asi nebudou moc vidět, až dlaždice pořádně zarostou trávou," myslí si Ludmila Fialová, další ze žďárských obyvatel.

Přestavba parkoviště byla zahájená loni na podzim. Akci zkomplikovalo a prodražilo nestabilní podloží, které se směrem k Bránskému rybníku propadalo, a proto se nejdříve muselo zhutnit navezeným lomovým kamenem.