„Zřízení pracoviště vyjde na zhruba čtyřiačtyřicet milionů korun," řekl mluvčí nemocnice Roman Kratochvíl.

„Pokud všechny činnosti proběhnou podle předpokládaného harmonogramu, celé funkční pracoviště by mělo být předáno do půl roku, to je do 16. září. Pak bude následovat zaškolení našeho zdravotnického personálu a může se rozjet zkušební provoz," přiblížila ředitelka novoměstské nemocnice Věra Palečková.

Součástí zakázky budou také stavební úpravy v budově radiologie. Kraj Vysočina přispěje nemocnici na pořízení přístroje patnácti miliony korun a půjčí jí zbytek peněz do pořizovací ceny. Magnetická rezonance je nyní v rámci Vysočiny k dispozici jen v Nemocnici Jihlava. „Velmi si vážíme důvěry a rozhodnutí představitelů Kraje Vysočina umístit druhý přístroj magnetické rezonance v kraji do novoměstské nemocnice," sdělila Palečková.

Magnetická rezonance bude umístěna v radiologickém pavilonu, který navazuje na pavilon chirurgický. „Pro pacienty ležící v nemocnici bude přístupná z chirurgického pavilonu takzvaně suchou nohou, pro ostatní pacienty bude vstup a čekárna naproti vchodu do interního pavilonu," popsal umístění magnetické rezonance v novoměstské nemocnici primář radiologie Aleš Bílek.

Pro novoměstskou nemocnici bude nové zařízení znamenat posílení neinvazivních diagnostických metod v oblastech neurologie, onkologie, ortopedie či traumatologie.

„Pořízením magnetické rezonance se pacientům ze spádové oblasti novoměstské nemocnice výrazně zlepší dostupnost šetrnější a modernější diagnostiky," vyjádřila se ředitelka.

Magnetická rezonance je moderní zobrazovací metoda, která nepracuje na principu rentgenového záření, ale využívá při své činnosti silného magnetického pole. Jedná se o bezpečné vyšetření bez ionizujícího záření užívaného při rentgenových a tomografických vyšetřeních.

Přístroj je uzavřený válcovitý magnet, v němž musí pacient klidně ležet podle typu vyšetření několik jednotek až desítek minut. Někdy může být při vyšetření použita kontrastní látka, která se pacientovi aplikuje nitrožilně. Hodnocení výsledků vyšetření provádí zkušený lékař radiolog.