Nejvíce pramenů evidují vědci v okrese Jihlava, kde jich našli sedm. O jeden méně zaznamenali na Žďársku. „Menší unikát je pramen Radostínského rašeliniště, který dotuje vodou povodí Sázavy i povodí Svratky. Teoreticky ale budou další místa, odkud voda teče do dvou povodí,“ dodal Bárta. Tři místa, kde potoky vyvěrají, zmapovali na Pelhřimovsku i na Havlíčkobrodsku. O jedno více jich pak má okres Třebíč.

Vodstvo z kraje proudí do úmoří Severního a Černého moře. Do Severního moře tečou řeky ze západní části. Patří sem i nejdelší řeka Vysočiny Sázava, měří 225 kilometrů. K úmoří Černého moře náleží východní části kraje. Nejdelší řekou je Jihlava se svými 184 kilometry, která zároveň odvodňuje největší část. Na Vysočině pramení také Svratka, která rozděluje hranice Čech a Moravy, zároveň je největším přítokem Dyje.

Oblast poblíž rybníka Zlatomlýn za Opatovem.
VIDEO: Tady může být přehrada. Opravdu? Diví se chataři u Opatova

Zájemci se mohou na prameny podívat na stránkách hydrometeorologického ústavu, kde najdou i mapu nádrží a řek či si své znalosti otestují. „Díky kvízům na poznávání řek v České republice nás napadlo udělat něco většího. Veřejnosti slouží jak pro zábavu, tak pro vzdělávání. Zároveň nyní koketujeme s myšlenkou, že toky rozšíříme o zahraniční prameny,“ uvedl vedoucí oddělení kvality ovzduší Jáchym Brzezina.

Řeky Vysočiny

Mapa pramenů Českého hydrometeorologického ústavu.Zdroj: Deník / RedakceÚmoří Severního moře: Sázava, Želivka, Doubrava

Úmoří Černého moře: Jihlava, Svratka, Oslava, Rokytná

Oficiální stránka ústavu: https://chmibrno.org/blog/

Konkrétní stránka pramenů: https://www.chmibrno.org/rivers/prameny.php

Rašeliniště u rybníka Velký Babín.
Pramen řeky Oslavy leží jinde, zjistili hydrologové

Jiří Kašpárek