Kokosové pusinky

20 dkg pískového cukru šleháme ve vodní lázni se čtyřmi bílky, dokud nevznikne tuhá hmota. Do té pak zamícháme 25 dkg kokosu (možno místo části kokosu přidat strouhané ořechy). Z kokosové hmoty tvoříme kuličky nebo hromádky, které ukládáme na vymaštěný plech. Pusinky sušíme v troubě při velice nízké teplotě (50 stupňů v elektrické troubě) třeba i několik hodin. Cukroví se rozleží zhruba za týden, uchováváme jej v plastové dóze.

Novoroční dort

V dortové formě upečeme korpus z piškotového těsta (na jedno vejce 3 dkg pískového cukru a 4 dkg polohrubé mouky) nebo zakoupíme hotový. Potřeme jej marmeládou a navršíme na něj hustý vanilkový pudink, který poklademe kompotovaným, mraženým nebo čerstvým ovocem (borůvky, maliny, jahody, banán, kiwi, mandarinky…). Ovoce pak zalijeme uvařenou želatinou a necháme v ledničce několik hodin ztuhnout. Před podáváním dort ozdobíme šlehačkou a posypeme kakaem nebo skořicí.

Jablečný silvestrovský dort

Rozvaříme několik jablek nakrájených na kostičky v troše vody se skořicí. Poté co je osladíme, do nich pak přidáme jeden vanilkový pudinkový prášek rozmíchaný ve čtvrt litru vody a chvíli povaříme. Dno dortové formy poklademe piškoty, které pokropíme rumem. Na ně rozetřeme rozvařená jablka. Další vrstvou jsou dvě ušlehané šlehačky, do kterých vmícháme obsah dvou kelímků zakysané smetany a osladíme. Povrch šlehačkové hmoty uhladíme a hustě posypeme strouhanou čokoládou. Dort necháme v ledničce několik hodin ztuhnout a podáváme.

Silvestrovská pomerančová bowle

Oloupané pomeranče (2 kilogramy) nakrájíme na kousky (pokud máme chemicky neošetřené, tak i s kůrou). Dáme do velké mísy a zasypeme dvaceti dekagramy pískového cukru. Zalijeme třemi decilitry rumu a necháme v ledničce hodinu odležet. Potom doplníme dvěma litry bílého vína a vrátíme na několik hodin do ledničky. Před podáváním přilijeme dvě láhve sektu.

Vánoční kuba od Marků

Potřebujeme: 250 g krup, 50 g sušených hub (větší hrst, ale i pár lupínků sušených hub dodá jídlu typickou houbovou chuť), 50 g másla, máslo na vymazání pekáčku, 6 stroužků česneku, 1 cibule, 2 lžičky majoránky, sůl, pepř.

Vaříme, krok za krokem:
- houby namočíme do vody, a když změknou, scedíme je (vodu z nich nevyléváme) a drobně nakrájíme
- spařené a dobře propláchnuté kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme je a omastíme polovičním množstvím másla
- zpěníme na másle drobně nakrájenou cibuli s jemně nasekaným česnekem, přidáme houby a podle potřeby je podléváme vodou, v níž se máčely, a dusíme je doměkka.
- houby vmícháme do uvařených krup, podle chuti ještě osolíme, opepříme, přidáme majoránku a dobře promícháme
- směs dáme do máslem vymazaného pekáčku a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 35 minut dozlatova
- podáváme s kyselými okurkami nebo kysaným zelím

Štědrovečerní koláč

Těsto: 200g polohrubé mouky, 1 vejce, 60 g másla, 2 vanilkové cukry, 20 g droždí, 0,1 l mléka
Ořechová náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 50 g moučkového cukru, mléko dle potřeby
Maková náplň: 100 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce švestkových povidel, mléko dle potřeby
Tvarohová náplň: 200 g tvarohu, 1 žloutek, 2 vanilkové cukry
Dále potřebujeme švestková povidla, rozinky a ořechy na ozdobu.

Připravíme kvásek – smícháme droždí, lžičku cukru, lžíci vlažného mléka a necháme vykynout. Na vál dáme mouku, rozpuštěné vlažné máslo, vejce a vanilkový cukr, přidáme kvásek a vypracujeme těsto.

Těsto přeložíme do větší mísy, přikryjeme a v teple necháme vykynout. Vykynuté těsto ještě jednou promícháme a vyválíme do kulata. Položíme je do tukem vymaštěné a moukou vysypané formy. Na připravené těsto stříkáme náplně (nejlépe ozdobnou trubičkou navlečenou do seříznutého mikrotenového sáčku). Postupujeme od kraje a střídáme ořechovou, makovou a tvarohovou náplň. Do středu koláče pak použijeme švestková povidla. Koláč dozdobíme kousky ořechů a rozinkami.