Jak informoval starosta Jiří Vrbka, všelidové hlasování se uskuteční začátkem ledna příštího roku. „Referendum bude ve dnech 11. a 12. ledna 2013 souběžně s volbou prezidenta České republiky," řekl Vrbka. „Byl to jediný navržený termín," dodal ještě tamní starosta.

Původně sice bukovští zastupitelé návrh smlouvy se SÚRAO schválili, ovšem po bouřlivé debatě na sklonku října toto usnesení zase anulovali. Odpůrci považují průzkum za vyhozené peníze, protože úložiště stejně lidé nechtějí. Po změně usnesení lidé zastupitele odměnili potleskem.

V úložišti Kraví hora se mají půl kilometru pod zemí skladovat tisíce tun vyhořelého paliva z atomových elektráren. SÚRAO má pro úložiště do konce roku 2018 vybrat v České republice dvě lokality, hlavní a záložní. Lokalita Kraví hora se nachází na území Stříteže, Moraveckých Pavlovic, Bukova, Věžné a Sejřku na Žďársku a zasahuje i do katastru dvou obcí na Tišnovsku, a to Drahonína a Olší.

Petici proti souhlasu s geologickým průzkumem starostům dotčených obcí doručili zástupci občanského sdružení Nechceme úložiště Kraví hora. Podle nich tamní lidé nemají dostatečné informace a neuvědomují si, že jejich souhlas může nastartovat proces, který už nepůjde zastavit, a na jehož konci bude úložiště. I když se zatím hovoří jen o umožnění geologického průzkumu lokality, který by byl obcím finančně kompenzován.

„Pokud se i pak obce rozhodnou dohodu podepsat, proti tomu už nemůžeme nic namítat," sdělil za Sdružení Martin Schenk.