„Musíme sehnat dalších patnáct uren, do každého volebního okrsku jednu. Už jsem oslovil obce, kde je mají vyřazené. K referendu bude potřeba i samostatná místnost a čtyřčlenná komise," řekl starosta Bystřice Karel Pačiska. Zastupitelé města současně schválili účast a součinnost na přípravě a kontrole referenda spolkem Bystřičáci, který se proti záměru vybudovat v Bystřici závod na výrobu jaderného paliva postavil. Před schválením referenda městem začal spolek sbírat podpisy pod petici za uskutečnění referenda.

Otázka, na kterou budou obyvatelé města v referendu odpovídat, zní: Chcete v Bystřici nad Pernštejnem závod na výrobu jaderného paliva, likvidaci radioaktivních odpadů a slévárnu uranových slitin?

Původně ale měla být položena jinak. Otázka navržená radou města zněla: Souhlasíte s přípravou stavby továrny na výrobu paliva pro jaderné elektrárny v Bystřici nad Pernštejnem v případě, že se neprokáže negativní vliv na životní prostředí a zdraví člověka? Tato formulace byla zastupiteli zamítnuta.

„V případě odpovědi občanů ano by se totiž jaderný závod mohl stavět v plném rozsahu, v případě odpovědi ne by mohl být postaven závod na výrobu jaderných slitin a zpracování radioaktivních odpadů včetně jejich skladování. To znamená, že buď by se v Bystřici postavil jaderný závod celý, nebo jen ze dvou třetin. Jinou možnost zodpovězení otázky, kterou původně připravila radnice, nedávalo," tvrdí iniciátoři petice. Ti se obávali situace, že lidé v referendu zamítnou výrobu paliva pro jaderné elektrárny, ale špatně položená otázka umožní ve městě postavení podniku s jiným jaderným výrobním programem.

Nesouhlas s výstavbou závodu na výrobu jaderného paliva v Bystřici vyjádřil také prezident Miloš Zeman. „Ten se postavil na naši stranu a v Událostech ČT prohlásil, že by nemělo být jaderné palivo v Bystřici vyráběno soukromou firmou bez zkušeností," připomněli Zemanova slova Vít Novotný a Marie Dvořáková.

Podle Novotného je totiž společnost UJP Invest, která záměr výstavby závodu v Bystřici předložila, zřejmě jen prostředníkem, protože nemá potřebné jaderné licence. Poté, co v březnu bystřičtí zastupitelé prodej pozemků pro stavbu závodu na výrobu jaderného paliva nečekaně neschválili, vedení města projekt označilo jako „mrtvý". Zájem investora ale trval.

Firma UJP Invest patří společnosti UJP Praha, která mimo jiné vyrábí zdravotnické prostředky pro radioterapii. Záměr výstavby závodu na palivo pro jaderné elektrárny potvrdil Jaroslav Macoun, projektový manažer UJP Invest. I skutečnost, že zájem společnosti o Bystřici stále trvá. „Hledáme vhodné místo pro umístění tohoto závodu," řekl s tím, že v úvahu podle něj připadá několik průmyslových lokalit, a to i na Slovensku. Bystřice nad Pernštejnem je jednou z nich. „Ale naším základním předpokladem je to, že musíme být chtění," zdůraznil Macoun.

V bystřické zóně je pro společnost UJP rezervováno jedenáct hektarů pozemků. Odpůrci uvádějí, že rizika spojená s výrobou jaderného paliva budou od vstupu do města odrazovat jiné investory.