Oživení tradiční příměstské rekreační oblasti na okraji Žďáru stojí na získání evropského dotačního titulu z ROP Jihovýchod. „Zda nám bude, nebo nebude přidělena dotace, se mělo rozhodovat v pondělí 10. června, ale nakonec se jednání neuskutečnilo. Bylo přesunuto na konec měsíce, konkrétně na středu 26. června," konstatoval včera druhý žďárský místostarosta Ladislav Bárta.

Projekt s názvem Žďárský Santiniho okruh za poznáním a aktivním vyžitím se skládá ze dvou částí: kromě zmíněného okolí „Piláku" i z úpravy okolí poutního kostela na Zelené hoře. Zastupitelé v prosinci loňského roku schválili předfinancování této akce z rozpočtu města v odhadované výši 31 milionů korun včetně DPH, peníze jsou drženy ve fondu správy finančních prostředků.

U Pilské nádrže je podle studie plánováno jedno zázemí pro občerstvení a hřiště na plážový volejbal i discgolf, minigolf, víceúčelové sportoviště s umělým povrchem i stolní tenis. Na své si přijdou děti všech věkových kategorií i mládež. Na zhruba padesáti tisících metrech čtverečních nebude dále chybět lanová ani balanční dráha či les na honěnou a u břehu sprchy, plenty nebo malé molo s půjčovnou loděk. Vstup do vody usnadní betonové schodky.

Vylepšené zázemí má dopomoci k rozšíření nabídky cestovního ruchu pro návštěvníky. Ty do Žďáru láká zejména památka UNESCO, areál zámku a příroda. „Ale pak se ještě chtějí v okolí nějakou formou zabavit," míní starostka Dagmar Zvěřinová. Pokud město dotaci dostane, otevření je plánováno na červen 2014.

„Pamatuji si ještě časy, kdy to na Piláku opravdu žilo. Dobré koupání, stánky s občerstvením, sem tam nějaká kulturní akce. Bylo by jen fajn, kdyby to tak zase začalo fungovat," posteskla si Lenka Kamarádová ze Žďáru.

V případě Zelené hory má vést po severozápadní straně kopce rovnoběžná pěší cesta se silnicí a následně se zatočit k Santiniho chrámu. Radnice chce takto více vtáhnout kostel svatého Jana Nepomuckého do naučné stezky.