Jak uvedl druhý žďárský místostarosta Ladislav Bárta, původně předpokládali, že Superpenzion Fit bude víceméně zařízení, na jehož provozu se bude výrazně podílet Kraj Vysočina, že bude mít regionální význam. „Vzhledem k tomu, že ekonomicky nejsme ze strany kraje zvýhodněni, vrátili jsme se zpátky k modelu, který funguje v tuto chvíli v domově důchodců v ulici Okružní-dolní," vysvětlil důvody ke změně Bárta.

V domově důchodců v Okružní-dolní mají primárně přednost právě obyvatelé okresního města. „Žďárané budou bodově upřednostněni v rámci své podané žádosti a podle toho potom zařazeni do pořadníku Superpenzionu Fit," řekl žďárský místostarosta Bárta.

„V pořadníku, ať už do Domu klidného stáří či Seniorpenzionu Fit se zvláštním režimem, máme momentálně desítky žadatelů," uvedla ředitelka Sociálních služeb města Žďár nad Sázavou Eva Štěpničková.

Domov se zvláštním režimem vytváří podmínky pro pocit jistoty a bezpečí osob se specifickými potřebami, kteří potřebují pravidelnou pomoc ať v důsledku onemocnění stařeckou nebo jinou demencí a Alzheimerovou chorobou s cílem zachování jejich kontaktu s okolím. Kapacita je 40 lůžek pro celoroční pobyt.

„S rozhodnutím radnice souhlasím. Vždyť jde o žďárský domov a jako takový by měl přece logicky sloužit především seniorům ze Žďáru. Předpokládám, že stejně to je nastaveno i v jiných městech okresu," nechal se slyšet Filip Kučera.

Na žádost klientů jak Superpenzionu, tak Domu klidného stáří, respektive jejich rodin nově nechají radní doplnit do sazebníku služeb další položku s účinností ode dne 1. prosince.

„Za intenzivní základní rehabilitační cvičení, které je nad rámec toho, co hradí zdravotní pojišťovna a klienti mají předepsáno od svého lékaře, zaplatí zájemci padesát korun za půl hodiny," informoval Ladislav Bárta.

Město Žďár nad Sázavou přispívá na sociální služby zhruba 11,2 milionu korun, celkové náklady na jejich provoz činí kolem 47 milionů korun.