Také proto se nyní zastupitelé města rozhodli připlatit bezpečnostní agentuře LARN, která v Bystřici léta částečně supluje funkci městské policie, třiadvacet tisíc korun měsíčně. Touto částkou chce město motivovat bezpečnostní agenturu, aby se zaměřila na bezdomovce, kteří si navykli pobývat v okolí polikliniky a autobusového nádraží. „V létě se tam obvykle pohybují, ale teď se nejedná o pár známých místních postaviček, ale o asi jedenácti- až dvanáctičlennou skupinu. Jsou mezi nimi i osoby původem ze Žďáru, z Ostravy i odjinud. A nevybíravým způsobem obtěžují lidi," přiblížil situaci starosta města Karel Pačiska.

„Dokonce se stalo, že když jedna žena na parkovišti u obchodu ukládala nákup do auta, přisedl si k ní jeden z bezdomovců s tím, že se z jejího auta nehne, dokud mu nedá sto korun," dodal Pačiska.

Bezdomovci si pro svoje potřeby „přivlastnili" nejenom parčík s lavičkami před poliklinikou, kam si pak už nikdo z ostatních lidí sednout nešel, ale i objekt polikliniky, což bylo nepříjemné pacientům. „Vysedávali ve vestibulu, využívali toalety, kam se chodili i mýt, a dělali tam nepořádek," poukázala ředitelka bystřické polikliniky Jaroslava Chalupová. „Když jsou v parku, nikdo jiný tam nejde. Je to sice nepříjemné, ale aby ze mě na pár desítkách metrů od polikliniky k autobusu hned dva bezdomovci postupně mámili peníze a cigarety a vulgárně mi nadávali, když odmítnu, to už mi na Bystřici připadá trochu moc," řekla Jana Prokopová.

V lokalitě je proto nyní nově posílena pochůzková služba bezpečnostní agentury LARN, jejíž zaměstnanci se v místě budou vyskytovat každý všední den v době od 10 do 18 hodin. „Jejich služby jsme původně využívali dva dny v týdnu a dvě noci o víkendech, což vyšlo na pětatřicet tisíc korun měsíčně. Teď nám za dalších třiadvacet tisíc korun zajistí rozšířenou službu pět dní v týdnu a dvě noci o víkendech, protože takhle to už byl neudržitelný stav," vysvětlil Karel Pačiska s tím, že lidé bez domova kromě obtěžování obyvatel rovněž kradou v prodejně.

„Není to o tom, že bychom osobám bez střechy nad hlavou nechtěli pomoci, ale tady jde o lidi, kteří o pomoc nestojí. Nechtějí do azylového domu, protože tam by se museli přizpůsobit řádu," dodal starosta Pačiska. Radnice si od zvýšeného dohledu slibuje zlepšení situace. Pokud totiž na bezdomovce někdo přivolal policejní hlídku, ti se rozprchli, ale po odjezdu policie se vrátili. Teď si lokalitu bezpečnostní služba ohlídá trvale, případně zavolá policisty," vysvětlil Pačiska. „Obávám se ale, že není páka, jak je z města dostat, když nebudou chtít," myslí Jan Pátek z Bystřice.

Bystřice disponuje pouze kamerami bez záznamu, jejichž obraz je vyveden na web města. Od pořízení plnohodnotného kamerového systému si Bystřičtí slibují vyšší objasněnost vandalských útoků na soukromý či městský majetek. A také by kamery mohly pomoci řešit právě problém s lidmi bez střechy nad hlavou. „Třikrát jsme žádali, ale ani jednou neuspěli. Prý máme ve městě malou kriminalitu," řekl Pačiska.