„Vyslechli jsme si argumenty firmy GFP service, kterými vysvětluje zdržení v plnění termínů. Argumenty sice lidsky chápeme, ale nic to nemění na tom, že budeme trvat na plnění v rozsahu, které odpovídá představám města a jeho občanů,“ vyjádřil se žďárský starosta Zdeněk Navrátil.

Za opakované nedodržení termínů se radní shodli na finančních sankcích firmy. „Smluvní sankce se budou opakovat, pokud nedojde ke zlepšení,“ konstatoval místostarosta Žďáru Josef Klement. V krajním případě může dojít k vypovězení smlouvy.

První desetitisícová pokuta už padla, další mohou být při negativním výsledku kontrol prací uděleny ještě tento týden. „Pokud budou přetrvávat problémy, budeme i nadále ukládat sankce za neplnění podmínek smlouvy. Radu města budeme pravidelně informovat, aby v případě potřeby mohla rozhodnout o dalších opatřeních, jako je například výpověď nebo odstoupení od smlouvy,“ sdělila vedoucí odboru komunálních služeb žďárské radnice Dana Wurzelová.

Návštěva mezinárodního filmového Mental Power festivalu.
Klienti Centra Zdislava se vydali do Prahy pro ocenění

Aktuálně je většina travnatých ploch ve městě poprvé posečená. „Řadu z nich je ale ještě nutné ručně dosekat křovinořezy, a tito pracovníci dodavateli chyběli už od začátku. Trávníky IV. intenzitní třídy údržby, jako je okolí cyklostezky k Pilské nádrži, Zelená hora, Vodárenská ulice, Chelčického ulice, u Žďasu, ulice Smíchov a ostatní zbytkové plochy, mají termín do 30. června. Objednali jsme už také druhé sečení Stalingradu,“ přiblížila Dana Wurzelová. Objednávka na sečení dalších ploch počítá s datem dokončení prací k 10. červenci.

Jednatel společnosti GFP service, která loni zvítězila ve výběrové řízení na nového dodavatele služby, neboť nabídla nejvýhodnější cenu, Igor Kotzmann se včera k aktuální situaci při skluzu prací a dalšímu pokračování sekání trávy ve Žďáře vyjádřil stručně. „Práce pokračují, nechte nás v klidu pracovat a všechno bude v pořádku. Zastavte hysterii a hon na čarodějnice,“ prohlásil Kotzmann.