Tato změna řadu lidí překvapila. Proč ten poměrně zásadní názorový odklon?

Netvrdil bych, že je to nějaký názorový odklon. V minulých volbách do zastupitelstva jsem kandidoval bez politické příslušnosti a nyní jsem na kandidátce SPOZ opět bez politické příslušnosti a chci hájit především zájmy slušných lidí. Za ty tři roky, co se pohybuji v komunální politice, jsem už do ní tak trochu pronikl a nasbíral nějaké zkušenosti. Již při volbě prezidenta jsem byl podporovatel Miloše Zemana a můj vztah k levicové politice a potažmo k SPOZ se postupně formoval. Vážím si institutu prezidentského úřadu, a proto jedním z mnoha důvodů, proč nemohu zůstat podporovatelem TOP 09, je jejich neuctivý postoj vůči demokraticky zvolené hlavě státu. Kdybych kandidoval za TOP 09, odklonil bych se právě od svých lidských hodnot.

Kdybyste se dostal do sněmovny, co by bylo dál s vaší pěveckou kariérou?

Je hodně předčasné o něčem takovém hovořit, ale je pravda, že voliči mají právo vědět, jak by jejich kandidát postupoval, když by byl úspěšný, a já nechci nic tajit. Na kandidátce jsem na nevolitelném pátém místě a do sněmovny by mě mohli lidé pouze vykroužkovat, což by byl signál od voličů, že chtějí, abych je zastupoval. Poté bych dodržel slib a dal přednost mandátu poslance. Zpěv by musel ustoupit do pozadí.

Nebyla by to škoda? Do politiky jde hodně lidí, ale už podstatně méně jich může být úspěšným operním pěvcem…

Myslím to vážně, protože už kandidaturou jsem na sebe vzal vůči voličům slib, který bych chtěl dodržet. Tudíž bych se prioritně věnoval politice. Netvrdím, že bych přestal zpívat úplně, ale pozorně bych přehodnotil, co, kdy a kde bych mohl zpívat a co už by s odpovědným vykonáváním činnosti poslance mohlo kolidovat.

Zpěv vás nejenom živí, ale i baví a nabíjí energií. Nechyběly by vám operní scény?

Jednou mi řekl maestro Peter Dvorský úžasnou pravdu. Všechno jednou končí. Myslím si, že pokud děláte svoji práci s obrovským nasazením, jak je mým zvykem, jednoho dne zákonitě musíte skončit. V případě, že bych tedy měl možnost hájit občany mé milované Vysočiny v parlamentu, nechci se v politice nesmyslně plácat desítky let, ale pouze dobu, která bude prospěšná lidem a dokud moje práce bude mít smysl. Potom se strašně rád vrátím na plný úvazek ke zpěvu. Jako barytonista mám tu výhodu, že můj hlas bude postupem let zrát. I kdybych se nějakou dobu věnoval politice, což by pro mě byla velká výzva, mému hlasu, potažmo zpěvu jako takovému, by to neuškodilo…

Plánujete nějakou předvolební kampaň?

Nic převratného neplánuji, pravděpodobně budou nějaké plakáty a informace v tisku, že kandiduji. Lidé nejsou hloupí a krmit je předvolebními sliby považuji za nečestné, protože žádné uskupení neví, co se podaří prosadit. Každá strana má své priority, ale především jde o důvěru k jednotlivým kandidátům. Mohu slíbit jen to, že zůstanu sám sebou a že budu vždy naslouchat lidem, jak to dělám již mnoho let. Přál bych si, aby všichni lidé šli k volbám, a ať už volí jakoukoliv stranu, kroužkovali kandidáty, kterým věří.