Loni na jaře tam dostalo třináct samců speciální „batůžky". Z těchto geolokátorů měla být letos při návratu hýlů na hnízdiště odečtena data, jež by ukázala, kde v Asii tito silně ohrožení jedinci zimují.

Žádný „batůžek" s kýženými informacemi ale zatím pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy a České společnosti ornitologické nemají. „Zatím se nám podařilo odchytit dva samce, kterým jsme loni geolokátor na záda dávali, což poznáme podle čísla kroužku. Bohužel, ani jeden z nich zařízení zpátky nedonesl," zhodnotil Jaromír Čejka ze Správy CHKO Žďárské vrchy.

Nová zařízení

Naděje, že některý opeřenec s „batůžkem" v odchytové síti přece jen skončí, se však ochranáři nevzdávají. „Věříme, že někteří další jedinci se ještě vrátí. Další odchyty plánujeme za zhruba tři týdny, kdy budou ptáci krmit mláďata," podotkl Čejka. Podle něj se také mohlo stát, že samci s geolokátory nakonec změnili lokalitu hnízdiště, byť se obecně tento ptačí druh na „svá místa" rád vrací.

Původní „batůžky" ze Švýcarska nahradili letos ornitologové vylepšenými zařízeními z Anglie. Na zádech je již nosí pětice hýlů rudých odchycených minulý týden u Milov. Další dva „batohy" na své nositele ještě čekají.

Oproti loňským geolokátorům mají tyto nové jiný princip uchycení. „Původní zařízení se do té doby používala u hmyzožravých ptáků, kteří nemají tak silný a obratný zobák. Hýl rudý se však živí semeny a je v tomto ohledu šikovnější, proto se dokázal úchytů zbavit. Nyní by mělo být uchycení z pevnějšího materiálu," vysvětlil Jaroslav Cepák z České společnosti ornitologické.

Ač na Žďársku zatím projekt úspěšný nebyl, na Šumavě měli v úterý důvod k radosti. „Povedlo se odchytit jednoho samce s loňským geolokátorem," uvedl Jaroslav Cepák. Odchytit se podle něj povedlo ještě dva jedince, kteří jej loni dostali, ale vrátili se bohužel bez „zavazadla".

Nových zařízení bylo hýlům zatím na Šumavě rozdáno osm.