Návštěvníky u vstupní brány do areálu, nad hlavním schodištěm, v 17 hodin uvítá vystoupením žďárský žesťový kvintet. „Pak půjdeme na krátkou procházku kolem kostela, a přitom budou zvonit všechny tři zvony naráz," uvedla Lenka Houbová, kastelánka na Zelené hoře. „Za nepříznivého počasí se můžeme projít ambitem," dodala.

Každý zvon má vlastní věž. „Takže se při procházení areálem bude zvuk měnit. Těším se na to, bude to na poslech velmi zajímavé," přiblížil pražský zvonařský mistr Petr Rudolf Manoušek. Právě on zvony pro kostel na Zelené hoře vytvořil. „Když jsme je zavěsili, samozřejmě jsme je vyzkoušeli, ale to bylo jen takové zvonění nanečisto," dodal zvonař s úsměvem.

Setkání u příležitosti zprovoznění nových zvonů zakončí zpěv, flétny, housle, violoncello, pozoun i varhany. Od 17.30 budou z partitur barokních mistrů koncertovat studenti brněnského uměleckého Gymnázia P. Křížkovského.

Zelená hora má tři nové zvony, dva menší svatý Vojtěch a svatá Zdislava, visí ve věžičkách ambitu, největší je svatý Cyril a Metoděj v hlavní věži kostela. Řemeslníci ho tam museli dopravit i zavěsit ručně.

Už cestu do věže museli pečlivě měřit, v některých místech je schodiště tak úzké, že se tam se zvonem jen tak tak vešli. Do zvonice vede už jen poměrně strmý žebřík. „Bylo to tedy poněkud odlišné od klasických montáží, ale klaplo to a vše máme připravené. Zapojili a naprogramovali jsme elektrické zvonicí stroje, zvony jsem doladil a pak jsme na ně zazvonili, abychom si byli jistí, že vše funguje, tak jak má," řekl zvonař.

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého je památkou UNESCO, veškeré nutné stavební úpravy tak navíc museli schválit památkáři.

Zelená hora přišla o zvony třikrát. V 18. století po požáru a v 1. i ve 2. světové válce. Nové zvony vytvořil Petr Rudolf Manoušek dle plánů svého dědečka Rudolfa Manouška, jsou jejich věrnou kopií. Firma Manoušek v roce 1926 odlila pro kostel tři zvony jako náhradu za zvony zabavené v 1. světové válce, ale v roce 1942 zmizely i ony, opět jako válečná rekvizice. Od té doby tam zvony chyběly.