„V rámci dlouholeté tradice věnuje miminku zlatý šperk v podobě znamení zvěrokruhu a symbolický šek na deset tisíc korun.  Vedení Kraje Vysočina dodržuje tradici vítání prvního občánka už od roku 2002,“ informovala mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Druhá v pořadí v Kraji Vysočina je opět dívka. Magdalena přišla na svět ve 04:55 v jihlavské nemocnici. V porodnicích nemocnic v Novém Městě na Moravě neměli žádné dítě nového roku ani kolem deváté hodiny ráno. V Pelhřimově a Třebíči se zatím žádné miminko nenarodilo.

V brodské porodnici se loni narodilo celkem 1352 dětí a uskutečnilo se 1332 porodů. První miminko nového roku, Adéla Klepetková, je zároveň prvním letošním miminkem narozeným v Kraji Vysočina. "Nejvíce se u nás rodilo v měsíci červenci, kdy bylo 146 porodů, v květnu 129 porodů a červnu, kdy bylo 120 porodů," upřesnila Černo. Více se narodilo chlapců než děvčat.

Oslavy Silvestra Havlíčkobrodsko
Silvestr na Vysočině: lidé se chtěli po covidové pauze bavit, hospody měly plno

Největším dítětem roku 2022 byl Miky s váhou 5290 gramů, nejmenším Karolína s váhou 1350 gramů. Nejoblíbenějšími jmény v loňském roce se staly Jakub a Anna, poté Jan, Adam, Antonín a Tomáš. U holčiček to jsou po Aničce Eliška, Ema/Emma, Nela/Nella a Adéla.

"Nejvíce u nás samozřejmě rodí maminky z okresu Havlíčkův Brod, těch bylo vloni celkem 691. Dále z okresů Žďár nad Sázavou, Chrudim, Pelhřimov, Jihlava, Kutná Hora, Kolín, Benešov, Pardubice. Celkem čtyři rodičky mají trvalý pobyt na Slovensku," doplnila Černo.