„Policistům se podařilo bez větších problémů zajistit plynulý příjezd i odjezd fanoušků a regulovat příjezdy a odjezdy autobusů i osobních aut na vyhrazená parkoviště. Nedošlo k žádné dopravní nehodě ani jiné události, kterou by musely hlídky řešit," uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Pořádkové hlídky ohlídaly parkoviště před nenechavci a drobnými úpravami tak první den mistrovství byly přesuny některých přenosných dopravních značek, aby se řidiči lépe orientovali.

Jediným zásahem byla pomoc šestnáctiletému chlapci, který přijel se svými spolužáky z učiliště v Třebíči. Po skončení závodu ale nemohl najít autobus. „Chlapec oslovil hlídku, která ho naložila do auta, a objížděli parkoviště. Zhruba po čtyřiceti minutách se podařilo autobus objevit a chlapce si převzal vychovatel," popsala Dana Čírtková.

Po prvním dnu si policisté pochvalovali hlavně nové proměnné tabule, kterých je v okolí Nového Města instalováno dvanáct, a řidiče informují o parkování. „Dopravní tabule využíváme při bezpečnostním opatření v našem kraji poprvé. Jejich výhodou je rychlost a aktuálnost informací, které můžeme podle vývoje v zaplněnosti parkovacích ploch operativně měnit. Řidiči včas vidí, kam mají odbočit, aby bez obtíží zaparkovali," sdělil šéf krajského odboru služby dopravní policie Jan Kostečka.

Problémy při prvním závodním dni nezaznamenali ani pořadatelé mistrovství přímo ve sportovním areálu. V hledišti převažovaly české vlajky, ale vedle tradičních biatlonových národů, což je hlavně je Německo, Rusko, Francie či Norsko, byly k vidění i japonské vlajky. Lidé do sportovního areálu přicházeli už čtyři hodiny před startem, takže dlouhé fronty u turniketů i jinde se netvořily. „Na to, kolik se tady sešlo lidí, všechno klaplo, jak mělo. Panovala skvělá atmosféra a potěšila nás i kladná hodnocení některých zahraničních hostů a novinářů, takže doufáme, že všechno bude i nadále probíhat tak, jak má. Nesmíme ale samozřejmě usnout na vavřínech," poznamenal mluvčí šampionátu Jiří Pošvář.

Skvělou atmosféru potvrzovali jak skandující fanoušci na ochozech, tak i sami sportovci, a to zejména když Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec získali bronz ve smíšené štafetě. Čeští fanoušci fandili jako o život, a to nejenom na tribunách. „Na střelnici to byl velký kotel. Tady jsou lidé slyšet jako nikde jinde na světě. To byl mazec. Jsem rád, že jsem dokázal diváky vytěsnit a koncentrovat se na střelbu," uvedl po závodě Ondřej Moravec. „Bylo to nádherné. Už když jsme přijeli na stadion a začali všichni křičet, tak z toho běhal mráz po zádech. Táhli nás dopředu," dodala Veronika Vítková.