Školní chodbu v Měříně nyní zdobí keramická písmenka, jež se sedmadvaceti prvňáčkům povedlo v rámci vyučování vyrobit. „Každý si vybral jedno písmenko a začal vymýšlet. M je medvěd, S je had, P je pes, T je tělocvikář, B je samozřejmě babička. Většinou jsou to zvířata nebo človíčci," představila práci a výsledek učitelka Dana Jeřábková.

Pro žáky to ale nebylo tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Práce měly děti až nad hlavu, a tak byly namístě i obavy, zda se všechno stihne. „Vyráběli jsme v keramické dílně, kterou máme ve škole. Byl to celkem fofr, protože jsme pracovali dvě vyučovací hodiny. Potom jsme výrobky barvili engobou, nechali jsme je vyschnout a nakonec jsme písmenka vypálili," popsala učitelka.

Do výroby keramických písmenek by se ale školáci s učitelkou nemohli pustit bez potřebného vybavení. Potřebovali zejména keramickou pec, kterou mnohá školská zařízení dodnes postrádají. „Pec je v naší škole už deset let a je stále využívaná," pochlubila se učitelka.

Písmena byla nakonec vyrobena i vypálena, zbývalo jen najít místo, kam je umístit. S nápadem přišla dcera Dany Jeřábkové Pavla, která namalovala strom přímo na zeď školní chodby. První část keramických výrobků byla usazena v jeho koruně, zbytek našel své místo podél schodiště. „Vypadá to velice pěkně a prvňáci jsou strašně pyšní. I když je pravda, že nejraději by si písmenka odnesli domů," podotkla Dana Jeřábková.