„Zařízení byla v minulých dnech instalována a studenti se již s nimi učili pracovat," uvedl ředitel Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy ve Žďáře nad Sázavou Jaroslav Kletečka.

CNC fréza vyšla přibližně na 3,5 milionu korun. „Jedná se o plně produkční kvalitní stroj, který se používá i ve firmách, nejedná se pouze o školní verzi," poznamenal ředitel.

Nová 3D tiskárna a 3D skener vyšly na tři miliony, přičemž milion a půl stál každý z nich. „Škola se na investici podílela patnácti procenty nákladů," dodal Kletečka.

Na projekt Od myšlenky k výrobku 2, kterého se žďárská průmyslovka účastnila, rada Jihovýchod schválila dotaci ve výši téměř 45 milionů korun. Za ty byly pořízeny stroje a zařízení pro výuku do šesti středních škol v kraji.

Další v kraji

„Těšit se na ně mohou ještě studenti ve Střední škole průmyslové, automobilní a technické Jihlava, Střední průmyslové škole a Středním odborném učilišti Pelhřimov, Střední průmyslové škole Třebíč, Střední škole stavební Jihlava a Střední škole stavební Třebíč. Jedná se o CNC frézky, CNC soustruhy, laserové tiskárny plošných spojů, digitální osciloskopy s frekvenčními analyzátory, systémové bednění a centra obnovitelných zdrojů," přiblížila manažerka komunikace z Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Martina Sobotková.