VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Průjmům nahrává letní grilování

Žďársko – Celkem 143 případů salmonelózy ke včerejšímu dni evidovali za letošní rok epidemiologové ve žďárském okrese. Zejména v poslední době případů onemocnění přibylo.

4.8.2016
SDÍLEJ:

GrilováníFoto: Jarka Bernatíková, Havířov

„Každý den přibývají nové případy salmonelózy, naštěstí se zatím nejednalo o hromadný výskyt. Obvykle jde o sporadické výskyty, buď jednotlivci, anebo třeba dva nebo tři členové rodiny, kteří se nakazili při nějaké akci, třeba při grilování," informovala vedoucí územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Zdrojem salmonelózy, které nahrává teplé počasí, jsou nejčastěji nedostatečně tepelně upravená vejce, drůbeží maso, krémy, cukrářské výrobky či majonézy z čerstvých žloutků. Riziko nákazy nelze vyloučit ani u domácích vajec. Problémy, projevující se průjmy, zvracením, nevolností, horečkou a v horším případě dehydratací, způsobují bakterie rodu Salmonella. Ty se v teplém prostředí rychle množí.

„Bylo mi tak zle, že jsem ani nebyla schopná dojít k lékaři. Poslal mně léky, já mu zase vzorek stolice, z něhož mi pak potvrdili salmonelózu. Naštěstí jsem nemusela do nemocnice. Nakazila jsem z obložené bagety z bufetu, je to už několik let, a nebyla jsem tehdy sama," popsala Daniela Malá ze Žďáru nad Sázavou.

Kromě opatrnosti při výběru potravin je rovněž důležité věnovat pozornost oddělení kuchyňských ploch používaných při manipulaci se syrovou a již uvařenou stravou. V rámci snížení rizika kontaminace není například možné používat stejné kuchyňské náčiní na syrové a už tepelně zpracované jídlo. To se týká především oblíbeného letního grilování.

Milovníky rožněného a grilovaného masa, především drůbežího, může ohrozit také kampylobakterióza. Příznaky onemocnění jsou podobné jako u salmonelózy, počty nakažených bývají o něco vyšší – letos už jich je ve žďárském okrese 183.

„Onemocnění se přenáší z drůbežího masa, proto je nutná jeho dostatečná tepelná úprava. Kuře musí být například propečeno tak, aby maso nebylo u kostí krvavé," upozornila Mašová. I tady platí opatrnost při manipulaci se syrovou a již uvařenou stravou.

Autor: Lenka Mašová

4.8.2016
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Referendum ve Velkém Meziříčí mělo své vlastní volební místnosti.

Přestože se většina vyslovila kladně, výsledek referenda není závazný

Jeden z největších rybníku Vysočiny ukázal, co skrývá pod hladinou. Rybáři vylovili například kapry, sumce, okouny, štiky, amury, marény i tolstolobiky.
50

Rybáři vylovili Veselský rybník

Ve Spělkově vyhrál Okamura

Spělkov - Nejmenší samostatnou obcí na Žďársku je Spělkov. Lidé tam volili v budově místního obecního úřadu. Sčítání hlasů po uzavření volební místnosti trvalo komisi pouhých sedmadvacet minut.

Krajský úřad dohlížel na klidné volby

Vysočina – Pracovníci Krajského úřadu Kraje Vysočina, kteří tradičně na volby na Vysočině dohlíželi, se během hlasování nesetkali s žádným závažným problémem nebo nedostatkem.

OBRAZEM: Rybáři volili v pátek, v sobotu lovili rybník

Vojnův Městec – Už v pátek volili rybáři z vojnoměsteckého Rybářského spolku M.

Šel jsem volit, abych si později nemusel nadávat, prohlásil senior

Rokytno – K volební místnosti se vydali i ti, jejichž pohyblivost je kvůli zdravotním komplikacím značně omezena. „Letošní volby jsem si nemohl nechat ujít,“ vyjádřil se sedmašedesátiletý Oldřich Tatíček z Rokytna, který je odkázán na invalidní vozík.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení