„Žádné nové vybavení jsme sice nepořizovali, ale zdokonalili jsme například systém, díky němuž mohou zájemci sledovat online, kde rolba zrovna trasy projíždí,“ vyjádřil se David Balvín z informačního centra v Novém Městě na Moravě. Lyžování si budou lidé i tento rok moci užít rovněž v novoměstské Vysočina Areně, a to i tehdy, když nenapadne přírodní sníh.

Pokud to teploty dovolí a poklesnou pod bod mrazu, budou provozovatelé tratí vyrábět sníh technický. „Jsme připraveni využít také sníh uložený v našem zásobníku. Ten se stejně musí alespoň částečně spotřebovat, aby mohl být opět doplněn čerstvým,“ vysvětlil David Balvín.

Nová víceúčelová čtyřkolka bude letos sloužit při najíždění lyžařských stop v okolí Bystřice nad Pernštejnem. Stroj pořídilo město za přibližně půl milionu korun. „Dříve nám zajišťoval úpravu tras areál Borovinka jejich rolbou, ale plánovali ji letos prodat. Novoměstští lyžaři by to z časových důvodů nezvládli a provozovatelé lyžařských vleků, které jsou v okolí, zase nemají rolby vhodné k najíždění běžkařských stop,“ přiblížil bystřický místostarosta Josef Vojta. V létě Bystřičtí multifunkční čtyřkolku zase využijí při údržbě města.

Na nadcházející zimní sezonu jsou už nachystaní rovněž ve Žďáře nad Sázavou. „Přes léto jsme s kolegou Lukášem Bártou natřeli rolbu, spravili finišery frézy a kompletně ji celou promazali. U čtyřkolky je proveden předsezónní servis a nyní ještě pracuji na vylepšení vloni vyrobeného zařízení na úpravu stop,“ informoval Josef Holemář ze Ski regionu Žďársko.

Jiří Žák
Jiří Žák triumfoval v Kunvaldu

V okolí města i přilehlých vesnic tohoto „ski regionu“ je protahováno množství tras, které se mezi lyžaři těší velké oblibě. Zájemci si mohou vybrat hned z několika okruhů. Svojí polohou, profilem a pravidelnou údržbou si tratě získaly stovky příznivců lyžování nejen z Vysočiny, ale z celé republiky. Jejich velkou předností je možnost lyžování oběma technikami - klasicky i bruslením, a to po celé délce padesáti kilometrů upravených tratí. Celkem je v okolí města upravováno téměř osmdesát kilometrů tratí. Finanční podpora putuje nejenom ze samotného Žďáru, ale z Hamrů nad Sázavou, Velké Losenice, Subregionu Velké Dářko a Nového Veselí.

Milovníkům bílé stopy by provozování jejich koníčku neměly zkomplikovat ani polomy v lesích, které napáchal říjnový orkán Herwart. Kvůli tomu v mnoha lesních porostech platí pro veřejnost zákaz vstupu. „Proběhli jsme lyžařské trasy a není to nijak hrozné. Vedou totiž většinou po komunikacích, a tam je to už z velké části odklizené a vyčištěné. Budeme to samozřejmě ještě muset zkonzultovat s odborníky, ale doufáme, že to lyžařskou sezonu neohrozí,“ vyjádřil se žďárský starosta Zdeněk Navrátil.