„Soutěžící musí mít důvěru k porotcům a přijmout jejich verdikt. Proto jsme se obrátili na ty, kteří mají nejen zvučné jméno, ale i zkušenosti s podobným zadáním a s hodnocením architektonických soutěží. Jde o velkou zodpovědnost a to nejen vůči zadavateli, ale také k architektům, kteří se soutěže zúčastní. Proto jsem oslovil architekty, kteří patří mezi ty nejlepší u nás," vysvětlil sekretář soutěže Petr Velička.

Ve soutěži zvítězí projekt, který představí co nefunkčnější a nejekonomičtější novou podobu náměstí. Mezi hodnotící prvky, podle nichž budou porotci projekty posuzovat, patří mimo jiné také finanční stránka.

Jako parkoviště

„Peníze jsou pouze jedním z mnoha kriterií, není to tak, že požadujeme projekt za co nejméně peněz. Rádi bychom udrželi určitou kvalitu veřejného prostoru, nechceme, aby náměstí vypadalo jako parkoviště před supermarketem," vysvětlil Petr Velička.

Město už pro veřejnost uspořádalo dvě přednášky. Na první z nich vysvětlil sekretář soutěže veřejnosti co to vlastně architektonická soutěž je, její průběh a smysl. A také jak výběr nejlepšího projektu probíhá. „Město zpracuje podmínky a určí odbornou porotu. Česká komora architektů pak zkontroluje, zda jsou naplněny všechny zákonné požadavky. Následně je soutěž veřejně vyhlášena. Soutěžící předem znají požadavky a představy klienta i to, kdo je bude hodnotit," uvedl Petr Velička.

Velkomeziříčská veřejnost se už prostřednictvím besedy mohla seznámit s prvním z porotců, architektem Vladimírem Sittou. Ten mimo jiné představil i své vlastní projekty řešení veřejného prostoru. „Bylo to velmi podnětné, ukázal i příklady z jiných měst," podotkl Petr Velička. „Padl také dotaz, co si myslí o našem náměstí a on odpověděl, že má obrovský potenciál," doplnil starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Vedení radnice bylo zklamáno malým zájmem místních o řešení centra města. „Na prvních přednáškách se objevilo méně návštěvníků, než jsme očekávali," posteskl si Necid. 

Radnice předpokládá, že osobnost Davida Vávry, který je znám díky seriálu Šumná města, přitáhne více zájemců. „Vystoupí v Jupiter clubu 17. března v 17 hodin," informoval Radovan Necid.

Město chystá i další přednášky. 31. března navštíví velkomeziříčský Jupiter Club Ladislav Kuba a 7. dubna ho vystřídá Tomáš Jiránek.

Vyhlášení architektonické soutěže plánuje radnice na duben. „Pokud to zastupitelstvo 5. dubna schválí. Předtím ještě uspořádáme několik setkání, mimo jiné i jednání s komisí regenerace památkové zóny," řekl Radovan Necid.