Sobotní dopoledne je mrazivé, rybáři pilně loví kapry z kádě, děti tam zvědavě nakukují a odvažují se rybu pohladit, lidé vybírají, zda malého, velkého, šupináče, či lysce.

Někdo štědrovečerní večeři kupuje hned, největší nápor zákazníků ale rybáři čekají v pondělí. Podle jejich zkušeností si lidé nechávají nákup kaprů většinou na poslední chvíli.

„V neděli i v pondělí prodáváme do sedmnácti hodin," ujišťuje zájemce ve stánku na náměstí Republiky Jiří Dobrovolný z Rybářství Kinský.

„Tak hezké Vánoce, hoši," loučí se s díky spokojená zákaznice, která s nákupem nečeká. Osud jejího kapra se naplňuje, rybu si jako mnoho dalších kupujících odnáší vykrvenou. „S tím si doma leckdo neporadí, takže si nechá rybu raději hned zabít odborně od nás, než by ji choval dva tři dny v koupelně," říká Dobrovolný. „Navíc když vám neplave kapr ve vaně, odpadá problém, kde se umýt," dodává se smíchem.

Přenášet v tašce živé ryby v mrazu je i problematické, po cestě mohou umrznout. Proto je má například Rybářství Kinský ve speciálních boxech s okysličovacím zařízením a v kádi jich je vždy jen tolik, aby měl zákazník na výběr.

„Největší zájem je o v průměru tříkilové ryby. Většinou přijdou lidé pro jednu rybu, víc než tři najednou jsme zatím dnes neprodali," doplňuje Radek Bratršovský.

Dají si rybáři na Štědrý den kapra? „Dáme si ho rádi, a nejradši klasiku, tedy smaženého," shodují se.