Začátkem července se stala nehoda na Milovském rybníku, když se tam převrátila loďka s handicapovanými účastníky rehabilitačního tábora a jejich instruktory. Nebýt Daniela Nečase, mohla mít událost hrozivé následky.

Osmnáctiletý Daniel jednoho tonoucího vytáhl z vody zpět do loďky a druhého po obrovském úsilí pomohl dopravit na břeh rybníka. Díky tomu, že jako dobrovolný hasič absolvoval záchranářské kurzy, dokázal pak rozdýchat bezvládného muže, který už nereagoval a byl v těžkém šoku.

„Nominovali jsme Daniela na Školní cenu Fair play v kategorii za mimořádnou odvahu a rozhodnost při záchraně lidského života. Že nehoda na rybníku neskončila tragicky, je jeho zásluha. Prokazatelně zachránil minimálně jeden lidský život," sdělil Stanislav Zedníček, zástupce ředitele Střední školy obchodní a služeb SČMSD Žďár nad Sázavou. A jak vnímá svou nominaci Daniel Nečas? „Hlavně jsem překvapený, nepočítal jsem s tím. Ale mám zároveň velkou radost," říká skromně mladý hrdina.

Škola uvítala možnost ocenit mimořádný čin svého studenta a uvést ho do širšího povědomí. „Jsme rádi, že jeho příběh můžeme teď trochu rozvinout. Stalo se to o prázdninách, Danielovi spolužáci ze třídy to asi věděli, ale celá škola ne. Tento skvělý čin si zaslouží obrovské uznání, a teď ho můžeme připomenout," dodal Zedníček.

Daniel Nečas v létě přispěchal do vody na pomoc tonoucím výletníkům. Do loďky jich nasedlo víc, než je povoleno, a přetížené plavidlo se s nimi převrhlo. Vedení školy chce studentovi věnovat hmotný dárek, o jeho podobě se teprve rozhodne. „Předání odměny pak nejspíš spojíme se slavnostním vyřazením maturantů na radnici při ukončení studia," informoval Zedníček. Škola se o počinu studenta dozvěděla z tisku a televize. Nečasovi vyjádřila poděkování dopisem.

Příležitost nominovat Daniela Nečase na Školní cenu Fair play přišla nedlouho po tom, co jiný žák obchodní školy získal Cenu Michala Velíška in memoriam. Petr Vejvoda pomáhal spolužačce, již v říjnu ve škole napadla psychicky nemocná žena. Útočnice Petra smrtelně pobodala.

Hrdinou už je Daniel Nečas pro kolegy ze Sboru dobrovolných hasičů ve Sněžném. Fandí mu a přejí, aby cenu získal.

„Jednoznačně si to zaslouží. To, co dokázal on, zvládne málokdo, tím jsem si stoprocentně jistý. My jsme Daniela letos nominovali i na Cenu Michala Velíška," připomněl Michal Vašek ze sněženského hasičského sboru.

Udělování Školní ceny Fair play má více než dvacetiletou tradici. Pořádá ho ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) společně s Českým olympijským výborem. Nominace se letos přijímají do 15. prosince. „Průměrně dostaneme kolem dvaceti návrhů ročně," sdělil Jan Trnka z odboru sportu MŠMT.

Návrhy se potom připravují k posouzení pro komisi Školní ceny Fair, která oceněné frekventanty vybere. Laureátů může být i několik. „Třeba v kategorii, která se týká záchrany lidských životů, dostáváme nominace za skutky skutečně mimořádné. Ty pak můžeme zpravidla odměnit všechny," přiblížil Jan Trnka.

K ocenění laureátů Školní ceny Fair play bude patřit rovněž hmotný dárek. Vloni například dostali jako odměnu tablet.

----------------

Školní cena Fair play

Je určena pro žáky základních a středních škol a učilišť. Uděluje se ve čtyřech kategoriích:

a) za mimořádnou odvahu a rozhodnost při záchraně lidského života

b) za mimořádně ušlechtilý mravní čin

c) za čestné sportovní jednání

d) za celoživotní přínos (pedagogičtí pracovníci)

Poprvé byla tato školní cena udělena už v roce 1992. Oceňování organizují ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Český olympijský výbor.