„O staršího čtrnáctiletého syna starosti nemáme, ten se o sebe postará už sám, ale mladšího, který je v první třídě, bude hlídat babička. Na volno v práci v pondělí ani ve středu nemám nárok," povzdechla si Hana Váchová ze Žďáru nad Sázavou s tím, že v práci bude i její manžel Radek.

Podobný problém řeší většina rodičů, zejména pak ti, kteří mají menší děti. Základní a střední školy budou totiž po dobu prázdnin zcela uzavřené.

Prodloužený víkend

„Už máme sbaleno. V sobotu ráno odjíždíme do termálních lázní ve Velkém Mederu na Slovensku. Vrátíme se ve středu. S dětmi si tak užijeme pěknou dovolenou," nechal se slyšet Petr Dvořák ze Žďáru nad Sázavou.

Co se týče mateřských škol, ty situaci pracovně vytíženým rodičům ulehčují. „V pondělí a ve středu jdu do práce. Nejedná se o normální provoz s plným počtem dětí, ale pouze s těmi, jejichž rodiče musí do práce a nemají možnost zajistit jiné hlídání," vysvětlila učitelka novoměstské mateřské školy Markéta Drlová.
Rodiče bez „dovolené" mohou se svými ratolestmi strávit alespoň úterý 28. října, na které připadá státní svátek – Den vzniku samostatného československého státu.

„S manželkou se budeme střídat. Ona si v práci vzala volno v pondělí a já ve středu. O naši tříletou dceru tak bude postaráno," prohlásil Petr Popelka z Bystřice nad Pernštejnem.