Kromě tradičního průvodu v maskách nebudou v Edenu chybět ani gastronomické speciality. Mezi nimi také pivo s příchutí „kouře a tabáku". „Základem pro toto uzené – nakuřované, pivo je slad, který se suší nad kouřem ze dřeva, především bukového, či rašeliny," vysvětluje sládek minipivovaru Eden Vladimír Vecheta.
Uzené pivo z Bystřice se inspirovalo recepturami vzešlými z letitých zkušeností německých pivovarů, ovšem doplněných zkušenostmi českých pivních domovarníků, kteří umí recepturu velkého pivovaru přizpůsobit malé dávce. „Základním fíglem je vhodná kombinace sladů, které dovolí vyniknout kouřovému aroma nakuřovaného ječmene," konstatuje sládek.
Uzené pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně sedm týdnů. Při masopustu v Edenu budou moci lidé zhodnotit vzhled, vůni a chuť moku o síle třinácti stupňů. Uzené pivo z historického hlediska paradoxně není žádnou gastronomickou novinkou. Je naopak velmi staré. „Původně takto chutnala všechna piva, protože starověká metoda hvozdění, tedy sušení zeleného pivovarského sladu nad otevřeným ohněm, způsobovala, že všechny druhy sladů měly kouřové aroma, které se pak dostávalo i do piva," dodává Vladimír Vecheta.
Návštěvníci bystřického masopustu se mohou těšit i na trh uzenářů, masopustní zvyky, zabijačkové pochoutky a soutěže. Doprovodný program doplní trh a ukázky řemesel. Ke každé vstupence návštěvníci získají ovarovou polévku. Protože ekopavilon Edenu a Horácká vesnice jsou přes zimu uzavřeny, akce se uskuteční pouze v areálu Panského dvora.