Pošty Partner provozují pro Českou poštu třetí strany. Ve Strážku už třetí měsíc obec. „Poštu provozujeme sami v místě, kde byla dříve. Nezměnil se ani zaměstnanec. Kromě pár specifických věcí, které stejně dělají klienti na poště jednou za rok, tam lze vyřídit vše. Navíc jsme mohli prodloužit otevírací dobu o pět hodin," řekl starosta Strážku Vlastimil Tvarůžek. Připustil však, že trochu bojují s náklady na provoz a hledají další možnosti financování. Příspěvek od České pošty náklady zcela nepokryje.

Pošta Partner funguje od května 2016 i v Heřmanově, je umístěna v budově obecního úřadu a spojena s obecní knihovnou. Obec o zachování pošty bojovala cirka deset let. Podle starostky Pavly Chadimové je toto řešení, které všem plně vyhovuje.

„Máme otevřeno každý všední den od 16 do 19 hodin, takže každý se může na poště stavit i cestou z práce. Naše obec je spádová, poštu hojně navštěvují i obyvatelé sousedních vesnic," uvedla starostka. Obec pro tyto účely zaměstnává pracovnici na živnostenský list, která je plně financována Českou poštou.

Zrekonstruovaný prostor úřadu využili pro poštu Partner ve Štěpánově nad Svratkou. I tam se dočkají poštovních služeb navíc. „Od února budou moci lidé provádět operace vkladními knížkami, což dříve nebylo možné. Žije tu hodně seniorů, kteří jsou tyto knížky zvyklí používat, a nemohli. To byl problém," řekla starostka Šárka Kunčíková. Otevírací doba je shodná s otevírací dobou úřadu městyse. „Něco málo na službu doplácíme, zhruba dva tisíce korun měsíčně. Od února by měla být částka nižší," tvrdí Šárka Kunčíková.

Pošta Partner dále funguje v Rozsochách, Uhřínově, Vidoníně nebo v Lísku.

Naopak o kamennou pobočku pošty zcela přišli v rámci první vlny jejich rušení v roce 2011 v Ořechově. „Nepodařilo se nám najít člověka, který by poštovní služby dělal," podotkla starostka Petra Slámová.