„Nikdy jsem mezi svými pacienty žádné cukrovkáře neměla, ale v poslední době jich už mám pět, a to od tří do osmnácti let věku," uvedla žďárská pediatrička Marie Košťálová. Loni se v České republice s cukrovkou léčilo 825 tisíc lidí, což je o 19 tisíc nemocných více, než bylo evidováno v roce 2010. U populace postižené diabetem rychle ubývá nemocných, kterým k léčbě stačí dieta, a přibývá těch, již musí užívat léky, případně si píchat inzulin. Přibylo rovněž komplikací, které cukrovka způsobuje.

V roce 2011 podle statistiky Diabetické asociace ČR zemřelo 23 290 lidí s cukrovkou, jako příčina úmrtí byla uvedena u 2378 z nich. „Diabetes se nedá vyléčit, ale dá se léčit. Čím dříve a intenzivněji, tím spíše se oddálí zdravotní komplikace, případně se jejich vzniku zabrání docela," uvedl předseda Diabetické asociace ČR Milan Kvapil. Komplikacemi, které neléčená cukrovka způsobuje, může být například poškození zraku až oslepnutí, selhání ledvin nebo takzvaná diabetická noha, což je poškození tkání, které může vést až k amputaci postižené končetiny. Cukrovka – diabetes mellitus – je porucha metabolismu. Při onemocnění dochází k poruše zpracování cukrů, tuků a bílkovin v organismu.

O I. typu diabetu se hovoří, když slinivka inzulin netvoří, často vniká už v dětství v důsledku poruchy imunity, kterou může „nastartovat" například prodělaná chřipka. Není to tedy výhradně jenom špatným životním stylem, prezentovaným například nadměrnou konzumací sladkostí, jak je veřejností obecně zafixováno, roli hraje i dědičná dispozice. „Příčinou onemocnění bývá často infekt," potvrdila Marie Košťálová.

Cukrovkou II. typu trpí devadesát procent nemocných a její podstatou je porucha reakce tkání na inzulin. Slinivka může inzulin vylučovat, ale buňky na něj dostatečně neodpovídají, tělo jej nedokáže zpracovat. Nejčastější příčinou rozvoje tohoto onemocnění je nevhodný způsob života spojený s nedostatkem pohybu, přejídáním se a vznikem obezity, přičemž nemoc postihuje zejména osoby středního a staršího věku.

„Diabetes v počátečních fázích nemá většinou žádné výraznější projevy, obvykle se zjistí náhodně při jiném vyšetření, někdy až při vzniku zdravotních komplikací," uvedl Kvapil. Prvním varovným příznakem onemocnění může být například i neuhasitelná žízeň.

„Pila jsem prakticky neustále, vypila jsem snad deset litrů vody a čaje denně, ale pořád jsem měla obrovskou žízeň. Jednou jsem se napila dokonce i z nějaké studánky v lese, kde jsem byla na houbách, protože už jsem to nemohla vydržet. Navíc jsem byla pořád strašlivě unavená, už od rána, sotva jsem se držela na nohou," popsala dvaašedesátiletá Milada Pavlíková svoje první obtíže vyvolané diabetem. Lékař, kterého pak na doporučení svých blízkých navštívila, u ní zjistil nejenom vysokou hladinu cukru v krvi, ale i vysoký krevní tlak, cholesterol. „Předepsal mi léky a problémy zmizely. Musím ale chodit pravidelně na kontroly a také si více hlídat, co jím. Chodím také na dlouhé procházky se psem, abych měla více pohybu," dodala žena.