„Já jsem si vzal na příští týden od úterka až do pátku dovolenou, takže budu mít volno celých deset dní. Pojedu na rybolov do Itálie. Udělám si tak trochu jiné Velikonoce, namísto beránka budu mít rybu," usmál se Jiří Černý ze Žďáru nad Sázavou.

Více volných dnů si užijí také školáci, kteří v rámci velikonočních prázdnin do školy nemusí ani na Zelený čtvrtek. „Naši studenti mají volno už od středy, protože se na naší škole koná celostátní konference Počítač ve škole. Navíc jsou poprvé v tento den i přijímací zkoušky. Proto, abychom vše organizačně zvládli, jsem vyhlásil ředitelské volno," vysvětlil delší prázdniny ředitel novoměstského gymnázia Jiří Maděra.

Rekonstrukce vodovodu. Ilustrační foto.
Rekonstrukce vodovodu vyjde na téměř pět milionů

Přestože volno pro pracující začíná až v pátek, první akce mají mnozí naplánovanou už na dnešní odpoledne. Je totiž Zelený čtvrtek, a tak mnohá restaurační zařízení nabízejí velikonoční specialitu – zelené pivo. „Tradičně vyrazíme celá parta do tří Studní, tam ho určitě čepovat budou. Sejdeme se po práci a vyrazíme pěšky. Spojíme příjemné s užitečným, dáme si zelené pivo a při tom absolvujeme i zdravotní procházku," prozradil Jakub Novotný z Nového Města na Moravě.

elený čtvrtek ovšem nepřinese velikonoční inspiraci pouze milovníkům hořkého moku. Svátečně naladit pomůže i novoměstské Horácké muzeum, které v tento den patří vyznavačům tradičních řemesel. Od 10 až do 16 hodin se tam koná Velikonoční jarmark plný kraslic, pomlázek a velikonočních dekorací. „Svoji účast přislíbila desítka vyznavačů tradičních lidových řemesel, kteří své umění budou prodávat i předvádět. V rámci výtvarné dílny si kdokoliv může nazdobit perníček nebo namalovat dřevěnou hračku z dílny Zdeňka Bukáčka z Krouny, který u nás bude po dlouhé době zase vzácným hostem," pozvala Alice Hradilová z Horáckého muzea.

Zámek Žďár pro změnu nabízí několikadenní akci. „Velikonoční program bude od Zeleného čtvrtku do Velikonočního pondělí, tedy od 13. do 17. dubna. Chceme, aby se naši návštěvníci bavili, a to v celém areálu zámku. Kdo bude mít chuť, popadne speciální šťouchací hole a míčky a zkusí si šťouchanou. Kdo si rád láme hlavu, stane se pomocníkem zapomnětlivého beránka. A nebude chybět ani jaro v podobě voňavých květin a jídla. Když si návštěvníci donesou buřty, oheň i klacíky jim půjčíme," popsala marketingová ředitelka žďárského zámku Lucie Herberová.

Ilustrační foto
Lidé na cyklostezkách často chodí po špatné straně

Na Velikonoce se připravuje i centrum zelených vědomostí Eden v Bystřici nad Pernštejnem. Tamní program začíná na Velký pátek, tedy 14. dubna a bude pokračovat až do Velikonočního pondělí. „Vystoupí folklorní soubor Borověnka, uskuteční se výstava kraslic, lidé si mohou vyzkoušet si svůj um v rukodělných dílničkách nebo při výrobě originální digitální kraslice. Hrnčíř, tkadlec, včelař a další řemeslníci budou představovat své řemeslo," vyjmenovala část z bohatého programu mluvčí Edenu Jana Trávníčková.

Na své si v Bystřici přijdou i ctitelé hořkého moku. V tamním minipivovaru bylo pro tuto příležitost navařeno speciální pivo. „Zvolil jsem čokoládové, protože čokoláda k Velikonocům patří," prozradil bystřický sládek Vladimír Vecheta.