„V době, kdy lidé čekají ve frontě, mohou si zdarma nabít svůj mobilní telefon. Nainstalovali jsme v budově radnice ve spolupráci se společností E.ON rychlonabíjecí stanici," popsal jednu z novinek novoměstského úřadu starosta Michal Šmarda.

Zařízení, které je schopno doplnit ztracenou energii najednou až šesti mobilním telefonům, je umístěno v prvním poschodí. Radnice jej instalovala zatím pouze na zkoušku, na tři měsíce. „Uvidíme, jestli lidé budou o službu stát. Ale zvláště u chytrých telefonů se baterie rychleji vybíjí a člověk pak chodí a neustále hledá, kde by mohl mobil dobít," podotkl Michal Šmarda.

Jednotlivé boxy jsou uzamykatelné, takže se klienti úřadu nemusí obávat, že jim bude jejich mobilní zařízení odcizeno. „Telefon se vloží do boxu, připojí a uzamkne. Klíč si pak člověk vezme s sebou a po vyřízení všech svých záležitostí si mobil opět vyzvedne," popsal Michal Šmarda.

Pokud se nová rychlodobíjecí stanice osvědčí, hodlá ji město nainstalovat i na další místa s větším pohybem lidí. Například v prostorách městských lázní nebo v kulturním domě. „Když si jde člověk v lázních na dvě hodiny zaplavat, nemusí si mobil ukládat do skříňky, ale může spojit příjemné s užitečným a nechat si jej dobít," řekl Michal Šmarda.

Čtěte také: Dárců krve jsou na Žďársku tisíce. Více je mužů než žen

Další službou, kterou chce novoměstský úřad vyjít vstříc svým klientům, je prodloužení provozní doby. „Aby si lidé nemuseli brát dovolenou kvůli tomu, že si jdou něco vyřídit na úřad, rozhodli jsme se prodloužit v pondělí pracovní dobu až do osmnácti hodin," informoval Michal Šmarda.

Návštěvníci úřadu tento vstřícný krok ze strany radnice oceňují. „Vím, že úředníci asi nejsou právě nadšeni z toho, že musí zůstávat v práci o hodinu déle, ale mně se to velice hodí. Pracuji mimo Nové Město a domů jezdím většinou pozdě. Něco si vyřídit na úřadě je pro mě takřka nemožné. Teď už to aspoň sem tam stihnu," pousmál se Tomáš Veselý z Nového Města na Moravě.