"Nejznámější důchodce z Vysočiny" Miloš Zeman už rok úřaduje na Pražském hradě. Prezidentem České republiky byl jmenován 8. března 2013.

Městys Nové Veselí, kde Zeman dlouhá léta pobýval, byl v exponované době prezidentských voleb terčem zvýšeného zájmu jak médií, tak turistů. Život v obci ale opět plyne v poklidném tempu a prezident není „propírán" na každém kroku a u každého piva. Takzvaná prezidentská turistika ale v Novém Veselí tak úplně neustala.

„Po zvolení Miloše Zemana prezidentem se vše zase uklidnilo. Počáteční enormní zájem byl pochopitelný, ale teď zeslábl," zmínil novoveselský starosta Zdeněk Křivánek. Podle jeho zkušenosti vnímají místní Zemana jako předtím, ať už s ním sympatizují a volili ho za prezidenta, nebo naopak.

„Je místní celebritou, nejznámějším obyvatelem," řekl František Hanus z Nového Veselí. „Ale na to jsme už zvyklí, předtím byl i předsedou vlády, takže mám za to, že i teď ho tady vnímáme stále stejně," dodal Zdeněk Křivánek.

Slavný místní „výminkář" je od roku 1999 čestným občanem Nového Veselí. „Například moje očekávání splňuje," řekl Hanus. „Říkal, že bude nekonformní, a je. I když někdy se to setká s nepochopením veřejnosti. Osobně mě jako prezident nezklamal, jen by možná potřeboval lepší ‚pí ár'," poznamenal Hanus.

„Prezident je sousedem Novoveselských. Ale tématem mých hovorů s kamarády nebývá," řekla včera Deníku s úsměvem studentka za přitakávání kamarádky.

„Veseláci mají Zemana pořád za svého, ale trvá to volební rozdělení na příznivce jeho a Karla Schwarzenberga," míní Hanus.

Podle něj se lidé obecně nevyrovnali s přímou volbou. „Vykopaly se válečné sekery, a myslím si, že nás všechny čeká hodně práce, když se uvažuje o volení i hejtmanů a starostů přímo," uzavřel František Hanus.

Místních chodí do hostince U Prezidenta stále stejně. „Místní už tu prezidenta moc často neřeší. Na podzim byl enormní zájem turistů, přes zimu trochu ochabl. Teď jich ale začíná být zas víc. Stále se na prezidenta vyptávají. Máme kroniku, kam se návštěvníci zapisují a pro Miloše Zemana nechávají vzkazy. Už jich je spousta," řekla Veronika Klimešová, vedoucí hostince U Prezidenta.

Martina Lorencová