Přesně před deseti lety, 15. 8. 2010, zasáhly Česko, ale hlavně jih Prahy silné bouřky doprovázené krupobitím. Kroupy tehdy měly v průměru až 5 cm a napáchaly velké škody hlavně na autech – ještě dnes můžete v ulicích pražského Jižního Města potkat auta s ďolíky v karoserii, za které téměř určitě mohly právě tehdejší silné bouřky.

„Za vznik tehdejších bouřek mohla studená fronta, která se vlnila nad Českou republikou a před kterou se očekával výskyt silných bouřek,“ vysvětlila Zuzana Peštová z Meteopressu.

Ilustrační foto
Táborníci měli azyl ve škole, rybník v Brtnici hrozil vylitím. Počasí se uklidní

Bouřky se 15.8.2010 vyskytovaly už během dopoledne. „Odpoledne ale byla situace nejistá – objeví se ještě nějaká silná bouřka? Lovci bouřek neztráceli naději a dočkali se, když se k večeru jižně od Prahy začala vyvíjet nová bouřková buňka, která rychle sílila, podle všeho se jednalo o takzvanou supercelu,“ popsala situaci Zuzana Peštová.

Opravdu to supercela byla, kolem deváté hodiny večer tak hlavně jih Prahy zasáhlo silné krupobití. „Kroupy dosahovaly velikosti 3 až 5 cm a způsobily škody hlavně na karoseriích aut a střechách domů. Podle tehdejších zpráv kroupy navíc zranily 6 lidí,“ upřesnila Peštová.