Klub českých turistů (KČT), obce i nejrůznější party nadšenců pořádají na Žďársku množství pochodů a vycházek, na nichž lze strávit čas s obdobně smýšlejícími lidmi. Výšlapy se konají jak přímo na Silvestra, tak i na Nový rok. A nejedna z těchto akcí má skutečně dlouholetou tradici.

31. prosince se scházejí turisté například na Dědkovské hoře, která se nachází poblíž Dědkova na Velkomeziříčsku. „Lidé postupně chodí po celý den, klidně i s dětmi, a zapisují se do vrcholové knihy. Ti nejotrlejší pak míří na vrchol kolem půlnoci, aby tam strávili přelom roku,“ popsal za pořadatele Josef Fiala z KČT Jiskra Měřín. Účast na akci, jež se letos uskuteční už po osmadvacáté, se podle jeho slov pohybuje kolem pěti až sedmi desítek lidí. Ti si mohou na Dědkovské hoře nejen popovídat a vzájemně popřát do nového roku, ale také si opéct něco dobrého na ohni.

1. ledna se lidmi zaplní nejvyšší vrchol Žďárských vrchů – Devět skal. „Je to příjemná tradice, kterou zavedla nedaleká obec Křižánky, a postupně se k ní připojily i další obce z okolí. Na Devíti skalách se scházíme vždy na Nový rok kolem druhé hodiny odpolední. Opeče se něco na ohni, popovídáme si a popřejeme do nového roku,“ nastínil program starosta Svratky František Mládek.

Také další vrcholek Žďárských vrchů – Tisůvka, jež se nalézá poblíž Škrdlovic na Žďársku, ožije v první den roku 2019 příchodem obyvatel okolních vesnic i dalších turistů. U mohutného skaliska se sejdou zhruba v půl třetí odpoledne. Například ve Škrdlovicích mají zájemci o provětrání se na čerstvém vzduchu sraz hodinu po poledni před obecním úřadem, v Cikháji pak v půl druhé před sochou čerta, ve Světnově deset minut po třinácté hodině u obecního úřadu.

Do terénu o Novém roce vyrazí rovněž členové žďárského KČT společně s dalšími zájemci o procházku přírodou. Výšlapu na Peperek se obvykle účastní několik desítek lidí, v roce 2018 to například bylo dvaašedesát nadšenců. Tentokrát se bude jednat už o úctyhodný šestatřicátý ročník této akce. Start přibližně patnáctikilometrové vycházky je v půl desáté ráno, a to od autobusové zastávky u žďárského městského úřadu.

Vzpamatovat se po silvestrovských oslavách do lůna zimní přírody míří také zájemci z Polničky. Sraz je hodinu po poledni u tamní prodejny potravin.

Výstava připomíná Vánoce v době první republiky.
Na letošní vánoční výstavě zavonělo prvorepublikové cukroví

Množství dalších pochodů, výšlapů a vycházek se koná i mimo žďárský okres. Velmi populární je kupříkladu silvestrovský výstup na Javořici na Jihlavsku, nejvyšší vrcholek Českomoravské vrchoviny. Ten se letos uskuteční již po jednadvacáté a tradičně na něj v poslední den roku míří tisíce lidí - kupříkladu loni se jednalo o celkem 5700 účastníků.

Výšlap je už léta zapojen také do akce Novoroční čtyřlístek, jejíž součástí je i mnoho dalších pochodů v republice. Jejich účastníci přispívají na značení turistických tras pro vozíčkáře. Lidé se na Javořici mohou vypravit odkudkoliv, do cíle, tedy na vrcholek, by pak měli dorazit mezi polednem a třetí hodinou odpolední. Slavnostní přípitek je naplánován na půl jednou odpoledne.

Přelom roku v přírodě, avšak nikoliv v rámci organizovaných pochodů, tráví i party nadšenců napříč regionem. „My se vždy o silvestru sejdeme dopoledne s několika kamarády, popojedeme kousek vlakem nebo autobusem a pak se pěšky vracíme domů do Žďáru. Po cestě se samozřejmě povídá, něco se popije a dojídáme zbytky vánoční cukroví. Nechybí ani oheň a opékání párků. Domů pak přicházíme příjemně unavení a vyvětraní,“ popsal Jaroslav Smažil ze Žďáru nad Sázavou.