Předchozí
1 z 4
Další

Karel Čáslavský.Karel Čáslavský.Zdroj: Deník/Archiv

Karel Čáslavský in memoriam

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti kultury)

Český filmový archivář, historik, publicista a moderátor, pracovník Národního filmového archivu. To byl Karel Čáslavský. Narodil se 28. ledna 1938 v Lipnici nad Sázavou a zemřel 2. ledna 2013 v Praze. Bylo mu pětasedmdesát let.

Už v těžké válečné době mu učaroval kinematograf a bystrý školák už tehdy prohlašoval, že půjde k filmu. Studia na Střední filmové škole v Čimelicích jej posunula nejprve k funkci asistenta produkce a později i režie, kterou vykonával od roku 1956 ve Filmovém studiu Barrandov. V roce 1964 se režijně podílel po boku Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka na hudební komedii Kdyby tisíc klarinetů. „Ten správný smysl kariéry a směr filmové tvorby přišel o sedm let později, kdy nastoupil do archivu Československé filmové tvorby. Zde se plně projevil a rozvinul jeho zájem o historii a archivářství,“ vzpomínal jeho bratr Jiří.

Sokolský běh republiky v Kamenici přilákal na start zhruba stovku účastníků, dospělých i dětí.
Na Vysočině slavili svátek republiky během. Podívejte se

Čáslavského parketou se staly televizní pořady laskavého a inteligentního humoru. Například od roku 1979 to byl Komik a jeho svět. Scénky ze starých němých grotesek, jenž po Miloši Kopeckém převzal Milan Neděla měly u diváků velký úspěch a Karel Čáslavský připravil úctyhodných 228 dílů. Byl také duchovním otcem Videostopu, obdivoval dobu První republiky, dobu Tomáše G. Masaryka a Karla Čapka. V roce 2002 obdržel Čestnou medaili TGM, udělovanou Předsednictvem Masarykova demokratického hnutí. Během vyhlašování výsledků ankety TýTý 2009 byl uveden do Dvorany slávy této soutěže.

Jiří Holík (na snímku vlevo).Jiří Holík (na snímku vlevo).Zdroj: Deník/Jaroslav Loskot

Jiří Holík

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti sportu)

Bývalý československý hokejový útočník a trenér Jiří Holík je mladším bratrem Jaroslava Holíka, se kterým se stal v roce 1972 mistrem světa. Je československým rekordmanem v počtu odehraných zápasů za hokejovou reprezentaci. Připsal si 319 startů, ve kterých vstřelil 132 gólů. Mistrem světa se stal i v letech 1976 a 1977.

Narodil se 9. července 1944 v Německém Brodě. V nejvyšší československé hokejové soutěži se poprvé objevil v dresu Havlíčkova Brodu v roce 1962. Do Dukly Jihlavy přestoupil v roce 1963. S ní se radoval hned sedmkrát ze zisku československého titulu.

Roku 1999 byl uveden do Síně slávy IIHF. V roce 2016 obdržel Kamennou medaili Kraje Vysočina.

Starosta Kralic Emil Dračka.Starosta Kralic Emil Dračka.Zdroj: DENÍK/ Michaela Hasíková

Emil Dračka

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o územní samosprávný celek)

Emil Dračka je starostou obce Kralice nad Oslavou na Třebíčsku a Zemanovec.

Jak informoval Třebíčský deník, díky starostovi Emilu Dračkovi jsou Kralice jednou z mála obcí, které zaměstnávají vězně z Rapotic. „Vězni dělají v podstatě všechno, co je potřeba. Během roku se jedná o práci v lese, údržbu zeleně nebo zednické práce. Všechno, na co nejsou potřeba těžké stroje, si děláme prakticky sami," popsal práci vězňů kralický starosta Dračka.

Sousedská hruška rostoucí v Kralicích nad Oslavou byla letos jediným zástupcem Vysočiny ve finále ankety Strom roku. Nakonec v hlasování obsadila třetí místo. Ovocný strom roste u kostela svatého Martina a Památníku Bible kralické už 156 let. Na podzim 1866 ho vysadil Antonín Sklenář jako dárek pro manželku.

Boromejka Ivana Angelika PintířováBoromejka Ivana Angelika PintířováZdroj: Vojtěch Vlk

Angelika Pintířová

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti výchovy)

Angelika Ivana Pintířová je řeholnice, boromejka. Do kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského vstoupila ve čtrnácti letech. Pracuje jako diecézní ředitelka pro Papežská misijní díla, je vychovatelkou ve výchovném ústavu v Křešíně na Pelhřimovsku.

V roce 2011 byla jednou z řádových sester, které pečovaly o prezidenta Václava Havla v závěru jeho života. Netají se výhradami vůči manželství homosexuálů. Podle řeholnice výchova dětí rodiči stejného pohlaví uškodí společnosti.