Na inspiraci z nedávných olympijských her vsadili v Malé Losenici, které pořadatelé pro potřeby akce přejmenovali na Malou Rionici de Janeiro. „Rozloučení s prázdninami pořádáme každý rok, letos jej tematicky věnujeme olympiádě. Pro děti máme připravené čtyři soutěže. Nepůjde jenom o výkony, ale především o zábavu," popsala jedna z pořadatelek Michala Doležalová. V Malé Losenici se nebudou nudit ani dospělí, ty čeká překážková dráha a od 19 hodin bude následovat afterparty s živou hudbou.

Sobotní odpoledne nabídne loučení s prázdninami také v Dvořištích. Od 13.30 se sjedou traktory a traktůrky, o hodinu později začne na tamějším výletišti program s projížďkami na koních, malováním na obličej či batikováním. V 16 hodin následuje divadelní představení a od 17 hodin se rozezní živá hudba, děti dostanou možnost svézt se na motorkách Harley. Vstupné je 30 korun pro děti a 50 korun pro dospělé.

Ve Vojnově Městci pro děti připravili sobotní sportovnězábavné odpoledne. Od 14 hodin na děti čekají na hřišti za sokolovnou soutěže i skákací hrad.

V olympijské prostředí se v neděli promění také Jámy. Od 14.30 hodin čekají na zájemce na fotbalovém hřišti sportovní soutěže, děti by se proto měly náležitě obléknout do sportovního oblečení. „Malé sportovce čeká šest disciplín, z toho tři soutěžní. Chceme ukázat, co všechno se dá na hřišti dělat, vyzkouší si ping-pong a podobně," popsala Eva Juráčková z jamského svazu žen, který odpoledne pořádá. Chybět podle Juráčkové nebude ani olympijský oheň, medaile však nahradí vzpomínková trička.

Už tradiční loučení s prázdninami proběhne v neděli i v Rácové od 15 hodin. Po zahájení starostou děti čeká drakiáda a soutěž o nejhezčího draka. Následovat bude opékání párků. K poslechu zahraje skupina Poslední štace. „Tuto akci pořádáme už tradičně několik let, od té doby, co byla tamní oblast zrevitalizovaná a stala se oblíbeným místem k procházkám," uvedl starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska.

Pohádkový les připravili pro děti na neděli dobrovolní hasiči z Najdku. Začíná od 14 hodin v areálu Na stráni.

Co se chystá?

Sobota

Malá Losenice

Losenická olympiáda, hřiště, od 14 hodin

Dvořiště

Rozloučení s prázdninami, výletiště, od 13.30 hodin

Kuklík

Pohádková cesta, u pen-zionu Kukla, od 14 hodin

Slavkovice

Tradiční dětský den, hřiště TJ u rybníka, od 13 hodin

Vojnův Městec

Sportovnězábavné odpoledne pro děti, hřiště za sokolovnou, od 14 hodin

Prosetín

Dětský den, sokolské hřiště, od 14 hodin

Unčín

Dětský den, pod pergolou za kulturním domem, od 14 hodin

Štěpánov nad Svratkou Dětská hasičská soutěž, koupaliště, od 10 hodin, od 14 hodin Rozloučení s prázdninami

Neděle

Hamry nad Sázavou

Pohádková cesta, areál Na stráni, od 14 hodin

Jámy

Olympijské hry, fotbalové hřiště, od 14.30 hodin

Skřinářov

Dětský den, výletiště, od 13 hodin

Dolní Libochová

Rozloučení s prázdninami, u kulturního domu, od 14 hodin

Rácová v Bystřici n.P.

Poslední prázdninové zastavení, od 15 hodin