„Hned druhý týden o prázdninách jsem spadl z kola a zlomil si nohu," pokrčil rameny školák. Sádru Tomáš podle lékařů ještě několik týdnů nesundá. A právě zranění dětí následkem pádu z kola patří v létě k těm nejčastějším.

V novoměstské nemocnici ošetřují o prázdninách nejméně o deset procent více dětí než během školního roku. „Nejčastěji jde o zlomeniny, podvrtnutí, odřeniny a drobné řezné rány," uvedl mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl.

Letní čas zraněním, především těm dětským, doslova přeje. „O prázdninách evidujeme zvýšený počet úrazů," potvrdila ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina (ZZS KV) Vladislava Filová. „Je to logické, protože děti tráví hodně času v přírodě a věnují se různým aktivitám mnohem více než obvykle," řekla Filová. Nejčastější příčinou letních úrazů jsou podle ní především pády z kola.

Nezbytná je tak především prevence. „Rodiče by měli vědět, kde jejich děti jsou i co dělají. Dále je důležité používat cyklistické přilby a chrániče," zdůraznila Filová. Neméně důležitý je podle ní také dohled nad koupajícími se dětmi.

„Naše děti v rybníku nesmí do velké hloubky. Já navíc nejsem dostatečně dobrý plavec, takže do vody mohou pouze pod dohledem manžela," uvedla Irena Hromadová ze Svratky. „Po zkušenosti, kdy se nám málem utopila dcera, mám o ně opravdu strach," dodala Hromadová.

Na prevenci kladou záchranáři velký důraz. Například v rámci krajského projektu První pomoc do škol. „Děti učíme základům první pomoci a resuscitace. Je důležité, aby věděly, jak se chovat, pokud se dostanou do krizové situace," zdůraznila Filová.

Každoročně také pořádají tematický dětský den. „Na něm se děti učí ošetřovat zlomeniny, popáleniny či resuscitovat. Doprovází je rodiče, kterým osvěta také prospívá," popsala Vladislava Filová.

OPERÁTORKA

Kdy volat záchrannou službu a kdy dítě „jen" převézt do nemocnice, se podle Filové jednoznačně říci nedá. „Úraz k indikaci výjezdu záchranné služby patří. Na operátorce je, aby pomocí cílených dotazů zhodnotila situaci. Někdy se může zdát zranění nezávažné, a přitom může dojít k poranění vnitřních orgánu. To pozná pouze odborník, takže bych neřekla, že dochází ke zneužití tísňové linky," vysvětlila Filová.

A ačkoli se mohou rodiče obrátit na dispečerku i pro radu, Filová upozorňuje, že se nejedná o call centrum. „Pokud je třeba, dispečerka může samozřejmě poradit, například kde je nejbližší pohotovost nebo na koho se mohou rodiče obrátit. Lidé by ale tísňovou linku neměli využívat zbytečně, aby nedošlo k jejímu zahlcení," upozornila ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina.