„Přijela jsem spolu s Michalem Žárou, s nímž obvykle vystupuji, a s Ladou Ševčíkovou, která hrává v pražské komorní filharmonii. Měli jsme ve Žďáře dvoudenní vystoupení pro děti, snažíme se jim v pořadu nazvaném Ta naše písnička přiblížit lidovou hudební tvorbu. Podle reakcí si myslím, že se to dětem líbí stejně jako nám,“ vysvětlila důvod svého příjezdu z Prahy do Žďáru nad Sázavou Jana Rychterová.

„Ve Žďáře jsou velmi šikovné děti, zapojují se, zpívají a dokonce znají i mnohé hudební pojmy. To je pak pro každého muzikanta krásná práce,“ pochválila nejmenší žďárské obyvatele zpěvačka, která s tímto programem se svými kolegy jezdí po celé České republice.

Stavební práce začaly.
Nová cyklostezka podejde rušnou silnici. Nabídne i výhled na památku UNESCO

Vysočina pro ni není tak úplně neznámá, koncertovala už ve Třech Studních nebo v Bystřici nad Pernštejnem. „A občas projíždíme Vysočinou i motocyklech. Sice jsme sem nikdy nejeli cíleně, ale pokaždé si cestu tímto překrásným krajem užívám,“ prozradila zpívající motorkářka.

Nově i s kapelou

V případě návštěvy Žďáru nad Sázavou si nemohla nechat ujít ani prohlídku kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. „Je to krásné místo s nádhernou atmosférou, i když jsme se právě strefili do doby oprav. Trochu nám bylo líto, že jsme o této památce na místě nenašli moc informací. Dojem nám malinko kazilo i to, že nám byla strašná zima. Připravila jsem se na avizovaných sedmadvacet stupňů, tolik ale ve Žďáře ani zdaleka nebylo. Takže jsem si musela půjčit mikinu a dokoupit teplé prádlo. A stejně mi byla zima. Vysočina je v tomto ohledu trochu zrádná a jenom Pražák není připraven,“ rozesmála se Jana Rychterová.

Zpěvačka tentokrát zavítala na Žďársko s písničkami pro děti. Její hlavní parketou jsou ovšem vlastní skladby pro dospělé. Donedávna hrála a zpívala většinou pouze s kytarou, v poslední době si ale na pomoc zve i kapelu. „Zpívám něco na pomezí šansonu, folku a blues. Hraji s báječnou kapelou ve složení housle Michal Žára, klavír Radim Linhart, bicí Eliška Vostrá a kontrabas Eva Šašinková. Díky našemu novému pianistovi jsou moje skladby už šmrncnuté i jazzem. Jde o mé autorské písničky, jsou většinou ze života. Veselé, smutné, radostné a také humorné. Já mám v písničkách humor ráda, takže když dám nějakou smutnou píseň, musím to honem napravit něčím lehce cynickým, třeba i malinko vražedným, ale skoro vždycky o lásce,“ prozradila zpěvačka.

Fotbalové utkání MSFL mezi SFK Vrchovina a SK Líšeň.
Nové Město vybojovalo proti lídru tabulky cenný bod

Ovšem ani tvorba pro děti pro ni není žádnou novinkou, kterou by snad zakusila poprvé. Právě pro ně nazpívala dvě ze svých CD a je také moderátorkou rádia Junior. „Je to stanice českého rozhlasu pro děti. Jsme velmi moderní, jsme internetoví a digitální. Bohužel nemáme ty správné vlny, aby nás lidé slyšeli úplně všude, ale s překvapením zjišťuji, že si nás děti našly a poslouchají nás v chytrých mobilech, v televizi i v počítači,“ popsala své rádiové zaměstnání Jana Rychterová.