„Těžko bychom omezovali rozsah oblíbené pouti za plné dopravy na mostě. Musíme myslet především na zvýšený pohyb dětí v lokalitě v době pouti. Takže nechceme-li ome-zit pouť, vyžádá si to určitá dopravní omezení," vyjádřila se žďárská starostka Dagmar Zvěřinová. Dodala, že radní původně zvažovali i možnost posunutí hranice pouti před sportovní halu. „Jenže pak by se zase hůře vybíraly rozměrné atrakce, které by už nebylo kam umístit," vysvětlila Zvěřinová.

Pouťové veselí postihne také motoristy, kteří parkují na parkovištích u Sport baru a vedle nové komunikace na Klafar v Libušínské ulici. Po celý týden tam nebudou moci odstavit svá auta.

Přeparkujte si

„Žádáme obyvatele, kteří využívají tato parkoviště, aby využili jiná parkoviště ve městě, zejména u Domu kultury a centrální parkoviště," sdělila Marie Šustrová z odboru komunálních služeb žďárské radnice. Nově bude motoristům umožněno parkování na komunikaci z Libušína ke Klafaru, která bude v době konání pouti neprůjezdná.

Už od nedělního večera až do pondělí 19. května budou v souvislosti se žďárskou poutí odkloněny i autobusy MHD směřující Libušínskou ulicí do ulice Dolní a dočasně zrušena zastávka MHD Libušínská. Cestující mohou jako náhradní variantu využít zastávky Wonkova nebo Žižkova, případně zastávku Havlíčkovo náměstí.

O příštím víkendu do města coby jedna z největších akcí tohoto typu v republice přiláká pouť desetitisíce lidí. Různých „monster" se letos v okolí zimního stadionu směstná na devět desítek zhruba čtyřicet velkých a padesát malých. Návštěvníky poutě podle žďárské radnice čeká novinka v podobě „paláce smíchu", obdoby strašidelného zámku, a také aquadrom pro nejmenší děti.

Hluk nesoucí se hlavně večer od pouťových atrakcí budou muset pár dní „vydržet" obyvatelé okolních ulic. Zej-ména ti v sousedním sídlišti Libušín. „Vydržet, to je to pravé slovo. Zvuk se hlavně večer nese do velké dálky, takže rámus z pouti slyšíme, i když doma zavřeme okna a zatáhneme žaluzie. Také je nepříjemné, že všude stojí auta, která nám občas zatarasí i vjezd," posteskl si Jan Dříhal, který bydlí v Libušíně.

Atrakce budou bez ozvučení fungovat už v úterý. Ve středu odpoledne pak s krátkými zvukovými zkouškami a v další dny už s hudebním doprovodem.

Nejdéle bude hlasitá hudba v lokalitě znít v sobotu, a to do půl desáté večer. Pak budou kolotoče v provozu až do sobotní půlnoci, ale už bez ozvučení.

Pouťové oslavy ovšem nejsou pouze atrakce, ale i zvýšený počet návštěvníků žďárského významného poutního místa kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Tam se od pátku do neděle uskuteční celkem osm mší svatých, pět z nich v neděli 18. května. „Srdečně všechny zveme také na komentovanou prohlídku poutního kostela. Uskuteční se v pátek a v sobotu vždy po mši svaté," přiblížil duchovní Římskokatolické farnosti Žďár nad Sázavou II Klášter Vladimír Vojtěch Záleský.