„V řídícím štábu je soustředěna veškerá potřebná technika a jsou tam svedeny výstupy z kamer z různých míst v Novém Městě na Moravě a jeho nejbližším okolí. Policisté z řídícího štábu vidí pohyb všech vozidel v terénu, která byla do akce nasazena a za tímto účelem vybavena GP moduly. Vědí tedy, kde hlídky přesně jsou, aby je bylo možné operativně řídit podle aktuální situace," informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Jako značnou a vítanou pomoc policisté vnímají proměnné tabule pro plynulost dopravy, kterých je po dobu trvání biatlonového šampionátu v okolí Nového Města na Moravě nainstalováno celkem dvanáct. Jejich prostřednictvím se k řidičům projíždějícím po silnících dostanou aktuální informace, které se týkají možnosti zaparkování v dané lokalitě.

„V Kraji Vysočina byly tyto tabule nasazeny poprvé. Jejich velikou výhodou je, že se mohou ovládat přímo z místa štábu. Policista, jenž je v kontaktu se svými kolegy na parkovištích, tak ví, jak se ta která parkovací plocha plní. V případě potřeby okamžitě přes počítač zadá na tabuli aktuální informaci, kudy mají řidiči jet k dalšímu parkovišti, které je ještě volné. Informace už nejdou přes žádnou centrálu, takže jsou aktuální a rychlé," dodala mluvčí.

Rozsáhlých bezpečnostních opatření se účastní více než 260 policistů. Jsou nejenom z Vysočiny, ale také ze sousedního Jihomoravského kraje a rovněž z řad policejních specialistů z republikových útvarů například ochranné služby či pyrotechniků.