„S rekonstrukcí jsme začali již na podzim loňského roku a za tři měsíce byla dokončena. Kolaudace se konala letos v lednu a toto slavnostní otevření je spíše takovou tečkou za celým procesem přestavby,“ vyjádřil se Libor Černý, vedoucí obvodního oddělení Policie České republiky v Novém Městě na Moravě. Na úhradě nákladů, jejichž celková výše dosáhla částky okolo pěti milionů korun, se podílelo také město.

Dozorčí místnost

Právě díky prostředkům z městské kasy je tak nová služebna vybavena také dozorčí místností, kde mohou policisté monitorovat dění ve městě pomocí kamerového systému. „Ten byl dříve doménou městské policie, ale nynější systém nám umožňuje, aby kamery mohli obsluhovat i policisté státní,“ uvedl Libor Černý.

Pracoviště s kamerovým systémem pak vyžadovalo například nové monitory, počítač, připojení k síti či tiskárnu. „Jsme rádi, že jsme se mohli na modernizaci také podílet. Spolupráce mezi městem a policií tu funguje, čehož si vážíme, neboť to není samozřejmé,“ uvedla Zdeňka Marková, starostka Nového Města na Moravě.

Nejvíce novinek čeká na příchozí v části objektu, která je určena pro veřejnost. Lidé se do budovy dostanou volně jako do kteréhokoliv jiného úředního zařízení, tedy bez zvonění. Po příchodu dovnitř se všechny informace dozvědí u recepčního pultu a mohou využít také čekárnu. Samozřejmostí je i vstup pro vozíčkáře nebo přebalovací pult pro maminky s dětmi.

„Do budovy služebny ale vedou vchody dva, takže lidé, kteří se přicházejí například jenom na něco zeptat, se vůbec nesetkají s těmi, kteří jsou předváděni k výslechu,“ popsal Libor Černý. Úprav se dočkalo i zázemí policistů, kteří mají nyní nejen nové šatny a kanceláře, ale mohou využít například také tělocvičnu.