V druhé polovině září se policisté na Vysočině zapojili do celoevropského projektu Věnování se řízení. Kontrolovali dodržování nejvyšší povolené rychlosti, způsob jízdy, použití pásů a zákaz telefonování za jízdy. „Tato dopravně bezpečnostní akce se uskutečnila na dálnici D1, a také na ostatních komunikacích nižších tříd,“ doplnil mluvčí policie Martin Hron.

Policie se zaměřila hlavně na manipulaci s hovorovým zařízením během řízení motorového vozidla, což je velký nešvar. „V Kraji Vysočina evidujeme velké množství dopravních nehod způsobených tím, že se řidič dostatečně nevěnuje řízení,“ potvrdil Hron. Ke slovu přišly nové speciální výkonné dalekohledy, které zjistí držení telefonu nebo nepoužití pásu na velkou vzdálenost.

Jenom králíků bude na Výstavě Vysočiny 2018 k vidění 1406.
Největší chovatelská výstava na Vysočině nabídne na tři tisíce zvířat

Policisté dopravní, pořádkové a cizinecké policie zastavili a zkontrolovali celkem 814 vozidel. „Při těchto kontrolách zjistili 134 přestupků, z toho 131 přestupků vyřešili policisté pokutou v příkazním řízení a tři přestupky oznámili do správního řízení na správní orgán,“ informoval mluvčí.

Celkem devatenáct řidičů překročilo nejvyšší stanovenou rychlost, třináct motoristů nemělo bezpečnostní pás a jedenáct z nich nemělo vozidlo ve vyhovujícím technickém stavu. Dva řidiči pak byli pod vlivem alkoholu, jeden neměl platnou dálniční známku a jednomu chyběl doklad o pojištění odpovědnosti. Policie slibuje, že nevěnování se řízení coby častá příčina dopravních nehod bude kontrolováno i v dalších týdnech.