Je to výstava putovní a její trvalé bydliště je v Bratislavě na Slovensku. „Jsou to vlastně dvě expozice. První je nazvaná Platím! a exponáty – registrační pokladny - jsou ze sbírek Muzea obchodu v Bratislavě,“ řekl ředitel bratislavského muzea Marcel Juck. „Druhá výstava je přehlídka nejhezčích a nejatraktivnějších sbírkových předmětů, která by se dala nazvat Račte vstoupit nebo Čím posloužíme. Je to vlastně interiér obchůdku se smíšeným zbožím,“ dodal ředitel Juck.

Malý krámek

Malý krámek v přízemí regionálního muzea vás vrátí o pár let zpátky, do období první republiky. Nemusíte mít nijak velkou představivost, abyste pochopili, jak kdysi prodej a nákup probíhal.

Zásuvky se zbožím měl každý obchodník pečlivě označené a na pultě nesměly chybět kovové váhy. V popředí majestátní zásobník na petrolej a také zásobník na kávu. „Tyto zásobníky byly neodmyslitelnou součástí každého obchůdku. Zásobníky na petrolej byly různé, my vystavujeme takový poloautomat. Má v sobě zabudováno odměrné zařízení, obchodník měl pak prodej hodně usnadněný. Stejně fungoval i zásobník na kávu. Aby se zachovalo aroma, tak obchodník kávu do zásobníku nasypal a vybíral po malých množstvích,“ vysvětluje ředitel Muzea obchodu Marcel Juck.

Důležitou součástí krámků byla pokladna. Její charakteristický zvuk zněl pro obchodníka jako zpěv andělů, naopak leckterému zákazníkovi naháněl husí kůži.

Historické pokladny jsou dokonalým uměleckým dílem, což potvrzuje i Marcel Juck. „Registrační pokladny jsou jedním z nejatraktivnějších typů sbírkových předmětů, které máme. V našem muzeu jsou zastoupeny prakticky všechny tehdy známé firmy, které pokladny vyráběly. Máme už okolo sedmdesáti exponátů,“ uvedl ředitel bratislavského muzea.

Patent z Ohia

Na žďárské výstavě jsou k vidění mimo jiné i nejstarší příjmové pokladny. Jsou to nenápadné dřevěné schránky, které vedle svých mladších kolegyň vypadají tak trochu jako chudé příbuzné. Ne všechny z vystavených exponátů jsou funkční, to jim ale pranic neubírá na atraktivitě.

Většina pokladen je výrobkem nejslavnější firmy, která vlastní dodnes patent na registrační pokladnu. National Cash Register Company z amerického Ohia byla jedničkou ve výrobě pokladen. „Kromě této firmy jsou tu zastoupeni i její evropští konkurenti. Jednotlivé pokladny se liší formou provedení i dekoru,“ prozrazuje Marcel Juck.

Výstava registračních pokladen má ve Žďáře nad Sázavou už svou jedenáctou zastávku. Desetkrát už byly pokladny hosty různých muzeí v Čechách i na Moravě. Podle ředitele Muzea obchodu je to ale tady trochu jiné. „Tentokrát je ta výstava výjimečná tím, že je spojena i s druhou výstavou – s obchůdkem. S muzeem ve Žďáře nad Sázavou jsme se navíc dohodli na vystavení dalších exponátů z našeho muzea, které by navodily i předvánoční atmosféru,“ podotknul Juck.

Reklamní film

Součástí výstavy je i originální film natočený firmou National Cash Register Company v roce 1917. Film je naučně – reklamní a hlavním hrdinou je zde - jak jinak než – obchodník. Film je rozdělen na dva díly a v prvním z nich se obchodníkovi v podnikání a dokonce ani v osobním životě moc nedaří. Díl druhý vypráví o tom, kterak si obchodník zakoupil novou pokladnu, která mu nakonec přinesla štěstí.

Výstava pro obchodníky a milovníky historie a krásných věcí potrvá ve žďárském regionálním muzeu až do 6. ledna.

HELENA ZELENÁ KŘÍŽOVÁ