„Směřuje se k tomu od doby, co byla Zelená hora odlesněná. Postupně se snažíme zkultivovat původními přirozenými metodami tamní zeleň. A pomáhají nám s tím ovce,“ vysvětlil mluvčí žďárské radnice Matěj Papáček.

Nově pod Zelenou horu nainstalovaly žďárské Technické služby takzvané texaské brány.

Kasičky Tří králů teď mohou zájemci najít na řadě míst na Vysočině.
Kasičky Tří králů plní obchody i úřady. Čtěte, kde na Žďársku můžete přispět

Ty umožní návštěvníkům volný průchod, aniž byl zároveň dovolily zvířatům úprk z jejich dočasného bydliště. „Název je trochu matoucí, jde vlastně o dřevěný rošt, který v ovcích vzbuzuje přirozený strach z propadnutí a zlomení nohy. Proto na něj nevstoupí,“ vysvětlil, co vlastně jsou texaské brány jsou, ředitel žďárských Technických služeb Jan Liška.

Návštěvníci Zelené hory si tak užijí cestu jako za starých časů. Mohou se procházet mezi ohradami a při tom okukovat pasoucí se ovečky. „Měli by samozřejmě dodržet všechna doporučení. Jako například nekrmit, mít psy na vodítku, nescházet z cesty a nepřibližovat se k ovcím,“ připomenul mluvčí žďárské radnice.

Ovčí stádo už je domluvené. Stejně jako vloni jej poskytne farmář z nedaleké vesnice. „Je to ve stejné režii. Ovce budou od pana Daďourka a spolupracovat budeme se Sdružením Krajina,“ potvrdil Matěj Papáček.