„Počet lidí nakažených borreliózou se loni zvýšil. Zatímco v roce 2007 jí onemocnělo 84 osob, v roce 2008 bylo zaznamenáno 153 případů,“ informovala vedoucí epidemiologického oddělení územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Letos je na Žďársku evidováno sedm případů borreliózy, ale může jít ještě o přenos nákazy v minulém roce.

Zarudlá skvrna kolem místa přisátí, která postiženého nejčastěji donutí vyhledat lékaře, však není pravidlem. „Existují případy, kdy se charakteristické zarudnutí na kůži neobjeví, nebo ne v takové míře, aby mu postižený věnoval pozornost a navštívil lékaře. Nedojde tak včas k zahájení léčby antibiotiky a nemoc po čase přechází do závažnějšího stádia,“ upozornila epidemioložka.

Klíšťata nakažená borreliemi se však nevyskytují pouze v takzvaných přírodních ohniscích nákazy kolem toků řek. Infikovaného parazita si lidé mohou přinést třeba z městského parku.

Klíšťata rovněž nejsou výhradně doménou oblastí s nižší nadmořskou výškou. Ačkoliv se původně uvádělo, že se vyskytují maximálně do 600 až 700 metrů, nyní je oficiálně potvrzeno, že žijí i v 1 200 metrech nad mořem.

Klíšťová encefalitida, což je druhá nemoc, která má svůj původ u klíšťat, se zpočátku jeví jako chřipka. „K prvním příznakům nemoci, které se projeví do tří týdnů po přisátí infikovaného klíštěte, patří malátnost, teplota, ztráta chuti k jídlu, bolest hlavy i kloubů. Po odeznění po několika dnech přichází druhá fáze provázená vysokými horečkami, silnými bolestmi hlavy, zatuhnutím šíje, poruchami orientace a paměti. To už je nezbytná péče na nemocničním oddělení a dlouhodobá rekonvalescence,“ uvedl lékař žďárského územního pracoviště Zdravotního ústavu se sídlem v Jihlavě Miroslav Kříž.

Proti klíšťové encefalitidě existuje očkovací látka, kterou je možné aplikovat ve zdravotním ústavu nebo si ji nechat předepsat u obvodního lékaře. Očkování se doporučuje v chladných měsících roku, ale není to nutností.

Na Žďársku loni klíšťovým zánětem mozku onemocnělo třináct lidí, rok předtím to bylo patnáct osob. Nakaženého parazita si přinesli především z ohnisek nákazy, která se nacházejí hlavně podél vodních toků.

„Na Žďársku se jedná o Velkomeziříčsko kolem řek Oslavy a Balinky a také o Bystřicko v okolí Svratky směrem k brněnské přehradě,“ dodala Renée Mašová.

Klíště.

- klíšťata se nejčastěji objevují na stéblech trávy a nenacházejí se výše než metr nad zemí
- kromě klíšťové encefalitidy přenášejí lymeskou borreliózu, proti té zatím není očkovací látka
- klíště se doporučuje co nejdříve po přisátí odstranit viklavými pohyby pomocí pinzety
- ranku je vhodné dezinfikovat jodovou tinkturou nebo jiným dezinfekčním prostředkem
- po odstranění klíštěte je nutné několik týdnů sledovat okolí ranky i celkový zdravotní stav a v případě potíží navštívit lékaře